Linkuri accesibilitate

Integrarea europeană: momeală electorală sau valoare reală


Eurointegrarea - „Ar trebui sa fim conştienți de faptul că aceasta este o soluție perfectă pentru R. Moldova.”


Sondajele sociologice indică faptul că cetăţenii Republicii Moldova se pronunţă în favoarea integrării europene şi că ei percep integrarea europeană ca o speranţă. Aceasta speranta e cel mai mult alimentata de politicieni mai ales in campania electorala. Corespondentul Europei Libere, Paul Hodorogea a cautat sa afle ce cred tinerii despre eurointegrarea promisa.

Lilia Vazdoaga, studentă la filologie spune ca tot ce au facut partidele care promit integrarea europeană este că au ales un slogan care cântăreşte mult şi prinde bine la tineri: „Sa recunoaştem, majoritatea populatie Republicii Moldova lucrează în europa, mai putin in Rusia. În Italia, Spania. Pentru ei europa inseamnă ceva.”

Europa Liberă: Cum ramane cu bătrânii care au trăit in URSS?

„Bătrânii sunt depăşiţi, ei raman aici. Partidele promovează ceva nou, ca sa-si vanda produsul lor. Oamenii in varsta au ramas mult mai pasivi. Exista vocea tinerilor aici. Alegerile anticipate au pornit de la 7 aprilie, au facut această schimbare radicală, prin care le-au inchis gura bătrânilor.”

Partidele promit in alegeri integrarea europeană pentru ca Bruxelles-ul ar oferi mai multe avantaje, sugereaza liceanul Ion Cotorobai: „Faptul ca esti un membru al UE sună mai bine in primul rand, cred ca va oferi careva avantaje pentru Moldova, care la momentul dat este intr-o criză economica şi politică. Este bine ca partidele, in ziua de azi pledeaza pentru eurointegrare. Ar trebui sa fim conştienti de faptul ca la moment aceasta este o solutie perfectă pentru Republica Moldova.”

Europa Liberă: Exista riscul ca promisiunile de integrare europeană sa fie doar o momeala pentru a atrage alegatorii sau chiar exista un asemenea interes?

„Din partea partidelor liberale şi democrate cred ca este o propunere concrete. Posibil si sincera, dar la moment nu este realizabilă.”

Tatiana Iosip insista ca trebuie de facut diferenţă între partidele care folosesc integrarea europeana ca o momeala pentru alegatori şi partidele care vor sincer aceasta eurointegrare.

„AIE de fapt ar vrea ca tinerii sa votează această Alianţa pentru ca ei promovează valorile adevărate ale acestei integrari. Nu consider ca este o momeala, ci de fapt este o politică de eliberare a tinerilor de sub jugul care a fost pana acum.”

Europa Liberă: Şi PCRM tot promite integrarea europeană..

„Integrarea lor europeana este departe de a fi una adevărata. Ei intr-adevar o folosesc ca o momeala, pentru ca, de fapt, valorile pe care le promovează nu sunt nici pe departe democratice si nici pe departe cele care pe care le promovează UE.”

Valentina spune că e clar ca bună ziua de ce partidele promit orientare vestica „ oportunitati multe: „Intrare fară vize, desigur!”
XS
SM
MD
LG