Linkuri accesibilitate

23.11 - Chișinău: Comuniștii pe punctul de a înainta candidatura lui Voronin la președinție


Vladimir Voronin la Moscova (2006)
Vladimir Voronin la Moscova (2006)

23 noiembrie 2000

Actualitatea în Republica Moldova.

Comuniștii pe punctul de a înainta candidatura lui Voronin la președinție.


Dan Ionescu: Comuniştii sunt pe punctul de a-l desemna oficial pe liderul lor, Vladimir Voronin, drept candidat la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova. Amănunte de la Sergiu Praporşcic
.

Deputaţii comunişti îl vor înainta pe liderul lor, Vladimir Voronin, la funcţia de preşedinte al Republicii. Această decizie a luat-o astăzi plenara Comitetului central al Partidului Comuniştilor. Solicitat de noi, vicepreşedintele Parlamentului, Vadim Mişin, care este membru al CC-ului, a declarat că deputaţii comunişti nu vor vota pentru o altă candidatură, chiar dacă aceasta va pune Parlamentul în imposibilitatea de a desemna şeful statului şi, în consecinţă, va determina desfăşurarea alegerilor parlamentare anticipate.

Pentru alegerea preşedintelui sunt necesare 61 de voturi. Grupul parlamentar al comuniştilor deţine 40 din 101 mandate, astfel că fără votul deputaţilor comunişti este imposibilă alegerea preşedintelui.

L-am întrebat pe vicepreşedintele grupului parlamentar al comuniştilor, Victor Stepaniuc, dacă la 1 decembrie, ziua alegerilor, Vladimir Voronin va întruni suficiente voturi pentru a fi desemnat în funcţia de şef al statului. Iată care a fost răspunsul: „După părerea noastră – o să fie. O să fie, poate chiar şi mai mult de 61 de voturi. Sunt anumiţi deputaţi, sunt anumiţi deputaţi, care înţeleg. Şi independenţi, şi din alte fracţiuni, care, înţelegând situaţia, care este de criză în societate şi chiar şi această situaţie care s-a creat acum în legătură cu votarea republicii parlamentare şi cu faptul, că până în ultimul moment n-a fost înaintată nici o candidatură, deci ei sunt conştiemţi de acest fapt şi sunt gata să participe la alegerea preşedintelui, din toate fracţiunile parlamentare.”

Grupul parlamentar al Partidului Democrat, care a purtat negocieri cu comuniştii privind desemnarea unui candidat comun, nu şi-a exprimat deocamdată poziţia faţă de decizia comitetului central. Amintim doar, că anterior, liderul PD, preşedintele Legislativului, Dumitru Diacov, a declarat că grupul său parlamentar nu va înainta un candidat la Preşedinţie, dacă lucrul acesta îl vor face deputaţii comunişti sau Convenţia Democrată. Unul din liderii Convenţiei Democrate, Sergiu Mocanu, ne-a declarat, că acets grup parlamentar nu-l va vota pe Voronin. El a spus, că în cazul în care în turul doi al alegerilor va candida tot liderul comunist, atunci vor avea loc alegeri parlamentare anticipate.

Mai mulţi analişti politici consideră, însă, că alegerile parlamentare anticipate nu vor avea loc, deoarece, chiar dacă liderii celorlalte grupuri parlamentare vor decide să nu-l susţină pe Voronin, totuşi deputaţii de rând, care au puţine şanse să ajungă încă o dată în Parlament, îşi vor da votul pentru candidatul comuniştilor pentru a se menţine în funcţia de parlamentar până la expirarea mandatului.

Din Chişinău, Sergiu Praporşcic, pentru Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG