Linkuri accesibilitate

Așezarea relației energetice UE - Rusia pe un fundament stabil până în 2050


Comisarul european pentru energie Guenther Oettinger

Dialogul dintre Rusia și Uniunea Europeana pe chestiuni energetice - un deceniu de la lansare

La 10 ani de la initierea, la Paris, in octombrie 2000, a asa-numitului “Dialog dintre Rusia si Uniunea Europeana pe chestiuni energetice” cele doua mari puteri par a fi, in general, multumite de evolutia si calitatea acestui dialog.

Desigur, asa cum avea sa puncteze din partea presedintiei belgiene a Uniunii Europene, Paul Magnette, ministrul belgian pentru clima si politica energetica, Uniunea Europeana si Federatia Rusa sunt legate prin multe proiecte, dar de departe nevoile energetice le apropie cel mai mult. "Este o relatie de interdependenta", a spus Magnette: “Rusia ca cel mai important furnizor de energie si UE ca cea mai importanta piata de desfacere pentru gazul si petrolul din Rusia”.

Sergey Shmatko, ministrul rus pentru energie, a avansat cifrele exacte ale acestei interdependente: “80% dintre investitiile straine din Rusia vin dinspre Uniunea Europeana.” Subliniind hotararea Moscovei de a “garanta si pe viitor securitatea energetica” in Europa, oficialul rus a spus ca tara sa este preocupata in prezent de imbunataitrea eficientei consumului de energie dar si sa puna la punct, impreuna cu partenerii europeni, o retea energetica ruso-europeana care sa se ocupe de dezvoltarea pietei si de infrastructura energetica.

Una peste alta, gazul ramane elemental principal al cooperarii dintre Uniunea Europeana si Rusia, partea rusa dorindu-si crearea unei platforme operationale la nivel european care sa stabileasca legaturi atat intre guvernul rus si executivul european cat si intre jucatorii din industrie. Ambitia Rusiei este ca in cadrul acestei platforme sa se discute despre productia de gaz si despre preturi. Cel mai important lucru, este insa increderea, a insistat Sergey Shmatko.

Dar pentru asta, este nevoie de mai multa incredere. "Este prea multa lipsa de incredere. UE isi cauta noi furnizori. Cred ca orice fel de diversificare aduce costuri mai mari pentru UE. De ce ati vrea sa platiti mai mult?" i-a intrebat ministrul rus pe responsabilii europeni aflati in sala.

"Am avut suisuri si coborasuri in relatia noastra. UE si Rusia au aceleasi interese dar si interese diferite asupra carora nu pot ajunge la un numitor comun", a replicat Günther Oettinger, comisarul european pentru energie. Acesta a nuantat spunand ca Uniunea Europeana nu are nevoie de orice furnizor de energie, ci de unul pe care sa se poata baza, care sa aiba preturi bune pentru o energie nepoluanta si sustenabila.

Anul viitor sefii de stat si de guverne din UE vor avea o intalnire dedicata energiei iar unul dintre principalele obiective este piata europeana a energiei care va trebui sa fie precum piata europeana a capitalului si libera circulatie a persoanelor.

Oettinger a insistat ca Uniunea Europeana trebuie sa vorbeasca cu aceeasi voce, mai ales ca tratatul de la Lisabona ofera energiei o dimensiune externa.

“Cu toate acestea acestea nu sunt piedici in dezvoltarea relatiei nostre mai ales ca Federatia Rusa este cel mai important partener energetic al UE: 30% din totalul importurilor de gaze si 27% din importurile de petrol provin din Rusia, ” a completat Oettinger.

Uniunea Europeana, pe de alta parte, este cel mai mare partener comercial al Rusiei: 47% din importurile Rusiei sunt din UE.

Insa, Oettinger a fost de acord cu omologul sau rus: unul dintre principalele obiective ale cooperarii UE-Rusia este asezarea relatiei pe un fundament stabil pana in 2050. Pentru indeplinirea acestui obiectiv este nevoie in primul rand de un nou acord in care sa fie inclus un capitol energetic mai puternic.

Apoi, UE si-ar mai dori ca Rusia sa se alature Organizatiei Mondiale a Comertului, sa lucreze la eficienta energetica, sa reduca barierele birocratice si sa imbunatateasca climatul investitional pentru companiile europene.

In orice caz, aniversarea celor 10 ani a evidentiat ca normalizarea relatiilor energetice este un obiectiv pe termen lung si va fi unul dintre subiectele de discutie la urmatorul summit UE- Rusia.
XS
SM
MD
LG