Linkuri accesibilitate

Dacă energia debordantă a tuturor politicienilor implicaţi în campania electorală ar fi canalizată spre dezlegarea misterului comisioanelor, am afla în doi timpi şi trei mişcări adevărul.


De cînd băncile comerciale au început să încaseze comisioane de la cetăţenii care achită facturile, s-au făcut auzite mai multe voci care puneau la îndoială corectitudinea acestor încasări. Comisioanele cu prcina sînt, de altfel, destul de măricele. Eu am achitat deunăzi la VictoriaBank cinci facturi şi a trebuit să mai plătesc suplimentar 5 lei! 1 leu pentru o factură e un cîştig bun chiar şi pentru o bancă comercială. Dar există, zice-se, şi comisioane de 2 şi chiar de 3 lei!

Zilele astea suspiciunile alimentate de comisioanele pentru facturi au fost resuscitate de o declaraţie a Agenţiei pentru Reglementare în Energetică care, iată, spune că avem de-a face cu o ilegalitate, fiindcă tarifele la gaze, electricitate şi energie termică conţin şi comisionul cuvenit. După asemenea afirmaţii îngrijorătoare, aparţinînd unei instituţii serioase, ar fi cazul să limpezim lucrurile în această privinţă. Păi, e sau nu legal acest comision pe care banca comercială îl ia pentru fiecare factură plătită? Pentru că - dacă nu este - lucrurile devin de-a dreptul urîte, par a fi o elementară cacealma. Şi dacă admitem că ditamai băncile comerciale ne păcălesc, pot să ni se furişeze în suflet şi alte temeri legate de alte organizaţii autohtone... Iar dacă totuşi comisionul este justificat, haideţi să vedem dacă el trebuie să fie de 1 leu, de 2 lei sau de 3 lei. Cum, în definitiv, se calculează acest comision?

Anticipez o posibilă reacţie a băncilor comericale: sîntem liberi să încasăm orice comision într-o economie de piaţă, iar cel nemulţumit să plătească facturile la Poşta Moldovei şi la Banca de Economii. Asta, de fapt, şi fac cetăţenii nevoiaşi, se îmbulzesc şi fac coadă la Poşta Moldovei şi Banca de Economii, care sînt mai indulgente. Dar şi această indulgenţă ar fi putut să nu existe dacă nu ar fi fost cererea Ministerului Finanţelor.

Mă gîndesc că dacă energia debordantă a tuturor politicienilor implicaţi în campania electorală ar fi canalizată spre dezlegarea misterului comisioanelor, am afla în doi timpi şi trei mişcări adevărul. Ei doar pentru binele poporului luptă, iar comisioanele cu pricina nedumeresc anume poporul. Şi ar fi de-a dreptul fantastic ca ei toţi să-şi unească eforturile, să desfăşoare o investigaţie amplă, şi pînă la 28 noiembrie să ne spună tranşant: Nu, comisioanele nu sînt justificate şi nu sînt legale! sau Da, băncile au tot dreptul să încaseze aceşti bani! Zic pînă la 28 noiembrie pentru că după alegeri energia asta debordantă a partidelor şi politicienilor se poate spulbera…
XS
SM
MD
LG