Linkuri accesibilitate

Alegători și candidații lor


Ludmila Andronic în studioul Europei Libere
Ludmila Andronic în studioul Europei Libere

Ludmila Andronic: Oamenii din Moldova trebuie să aleagă, de cele mai multe ori, între aceiaşi oameni dar în configuraţii politice diferite.


Au mai rămas doar câteva zile până la pericolul sau binecuvântarea iminente pentru politicieni – votul din scrutinul de la 28 noiembrie. Va rămâne în urmă - la sfârşitul acestei săptămâni - o campanie electorală cu siguranţă deosebită din mai multe puncte de vedere... Îi cunosc oare mai bine acum alegătorii pe aspiranţii la putere? Îşi cunosc oare mai bine politicienii alegătorii? Vom discuta în această dimineaţă cu specialista în relaţii publice, Ludmila Andronic
.

Europa Liberă: Doamnă Andronic, campania electorală este pe ultima sută de metri şi este, se pare, în multe privinţe, o altfel de campanie, decât acelea precedente... În orice caz, instrumentele şi metodele de seducere a electoratului par să fie mult mai variate, mai sofisticate. Din punctul dvs de vedere, ce e nou în campania actuală?


Ludmila Andronic: „Această campanie a şi pornit ca una foarte specială, din simpul motiv că atâtea alegeri moldovenii nu au mai servit, probabil, niciodată. Nu am mai avut atâtea feluri de alegeri timp de un an şi nu am fost puşi la grele încercări atât de des. În al doilea rând, aş spune eu, această electorală a fost marcată, de exemplu, de prezenţa masivă a factorului bisericesc şi ortodox. Noi am mai avut implicări ale clerului în electoral la începutul suveranităţii noastre, când biserica era unul dintre factorii, mă rog, de recuperare după comunism, când ne îndreptam înapoi spre ea. Acum însă s-au făcut încercări foarte serioase de a atrage biserica de partea unui partid sau de a o face partizană a unui partid şi, din acest punct de vedere, această campanie a fost un pic inedită.

Al doilea factor inedit din această campanie ţine de divulgarea de către Partidul Democrat a finanţatorului său şi includerea lui în ultimul moment pe listă; ori tot din inedit face parte şi ţinerea perfectării finale a listei electorale de către mai multe partide, nu până pe ultima sută de metri ci până pe ultimii centimetri. Explicabil, poate şi din punctul de vedere al funcţionalităţii guvernului, pentru că s-a cerut ca unii miniştri să nu renunţe, după posibilitate, la posturile pe care le ocupă şi să asigure, într-un fel, funcţionarea instituţiile de stat. Pe de altă parte, ar fi prezenţa masivă a candidaţilor independenţi şi, chiar aş zice eu, dacă fac un calcul matematic, posibilitatea unuia dintre ei, în momentul în care toţi angajaţii companiilor pe care le deţine el şi familia sa să voteze pentru el, e vorba de Gabriel Stati, să acceadă în Parlament, matematic vorbind”.

Europa Liberă: Dacă va şi cânta.

Ludmila Andronic: „Bine, dacă mai şi cântă. Dar să nu uităm totuşi că imperiul Stati este unul care, într-adevăr, are foarte mulţi angajaţi şi atunci dacă fiecare dintre ei îşi dă votul pentru Gabriel Stati, exact acest număr de voturi îi ajunge ca să acceadă în Parlament chiar şi cu o rezervă”.


Europa Liberă: In general vorbind, dvs vedeţi în asta vreun salt moldovenesc în privinţa tehnicilor electorale, a PR-ului politic?


Ludmila Andronic: „În general, mi se pare că în această campanie au fost folosite nişte instrumente mai puţin tradiţionale pentru noi. Din păcate, asta nu vorbeşte despre creşterea nivelului profesional al PR-iştilor din ţara noastră. Pentru că, din câte înţeleg eu, au fost folosite şi mai mult resursele din afara ţării, resurse profesionale am în vedere. Asta se observă nu pentru că PR-ştii din Moldova ar fi absolut inapţi, ci pentru că felul în care au fost abordate campaniile, cum au luat ele start, cum au fost gândite clipurile electorale, campaniile de outdoor, toate vorbesc despre faptul că, în fond, aici au avut un cuvânt greu de spus şi consilierii din afara ţării”.

Europa Liberă: În ce măsură, dnă Andronic, credeţi că o majoritate a electoratului este pregătită să facă faţă acestei noi realităţi – care presupune forme mult mai şmechere ale partidelor şi politicienilor de promovare a propriei imagini, de a vinde iluzii?

Ludmila Andronic
: „Ştiţi, nici pe americani, când au avut loc primele dezbateri care au hotărât soarta alegerilor, nu i-a întrebat nimeni: „Băieţi, sunteţi gata? Vă aducem altceva”. Tehnicile de relaţii publice moderne prin asta şi sunt surprinzătoare şi rezultative - prin a lua prin surprindere şi a seduce, a încerca să convingă oamenii de anumite lucruri prin metode persuasive, dar mai puţin sesizabile. Aşa că întrebarea asta cu „gata” sau „mai puţin gata”, nu cred că este una pe care trebuie să ne-o punem, dar totuşi electoratul, din fericire, fiind hărţuit de aceste informaţii pre-electorale, a fost un pic pregătit inclusiv de prezenţa noii media pe piaţă, din simpul motiv că până acum, un an în urmă, electoratul avea opinia „pro-comunistă” de atunci şi „pro-comunistă” şi atât. Nu prea avea surse alternative de informare şi astfel alegerea era şi mai complicată. Acum, da, oamenii sunt un pic confuzi pentru că nu s-au obişnuit cu faptul că din 15 în 15 minute pot să audă o opinie total diferită referitoare la un anumit subiect, dar asta i-a învăţat la un moment dat că adevărul în ultimă instanţă nu stă şi nu se aude de la televizor, ci trebuie să cauţi, să te informezi”.

Europa Liberă: Îşi cunosc oare, în consecinţă, mai bine alegătorii personajele politice care le solicită acum votul ?


Ludmila Andronic: „Nu ştiu dacă îşi cunosc toate personajele politice, dar totuşi majoritatea dintre ei nu sunt personaje noi. Oamenii de aici, din Moldova, trebuie să aleagă, de cele mai multe ori, între aceiaşi oameni dar în configuraţii diferite, pe ăştia îi punem la putere, pe ăştia îi punem în opoziţie, pe ăştia în opoziţie moderată, pe ăştia în opoziţie mai puternică. Din păcate, creşterea numărului de partide şi includerea celor care vin ca şi candidaţi independenţi nu schimbă peisajul politic foarte mult pentru că, de fapt, capii de listă rămân aceiaşi de ani de zile”.

Europa Liberă: Ce-a adus mai mult la suprafaţă această campanie – ceea ce e mai bun sau ce e mai rău în oamenii politici, de vreme ce – iată – sunt mult mai mult expuşi privirilor scurtătoare ale alegătorului?

Ludmila Andronic: „De fapt, eu am spus „din păcate”, dar poate e „din fericire” pentru că a scos la iveală nişte lucruri pe care aceştia nu şi-ar fi dorit să se afle. Începând cu averile pe care le deţin, cu operaţiunile pe care le fac. Nimeni nu a vorbit atât de dur cu ei, cu toţi, şi nu le-a arătat cu degetul: Domnilor, fiţi atenţi, că tot ce faceţi iese la iveală. O fi bine sau o fi rău, timpul va arăta. Dacă vor fi suficient de deştepţi ca să recunoască unele activităţi pe care le-au practicat sau dacă vor fi suficient de deştepţi ca să recunoscă că o anumită experienţă pe care au luat-o din activităţile lor de bussiness sau de quasi business îi ajută să vadă mai bine felul în care poate să funcţioneze această ţară, atunci este ok. Dacă va câştiga poziţia că mă duc în politică doar pentru a-mi apăra interesele în continuare, pentru că în Republica Moldova e tot mai greu să activezi, atunci e jale pentru noi, şi s-ar putea să ne trezim că o să avem alegeri până o să ne doară capul de ele”.
XS
SM
MD
LG