Linkuri accesibilitate

Marile firme fabricante de tigări și-au recreat o piață importantă în Europa de est și fosta URSS unde se folosesc tehnici comerciale absolut interzise în Occident.


Tot mai multe voci avertizeaza ca actuala campanie generalizata impotriva fumatului constituie o inacceptabila intruziune a statului in ceea ce nu-l priveste. Mai peste tot, legile interzic fumatul, uneori chiar si in baruri si cafenele, ca sa nu mai vorbim de restaurante sau la locul de munca. Pana si multi nefumatori considera ca in urma acestei aseptizari o cafenea frantuzeasca sau italiana nu mai are farmecul de dinainte. Prin cartierele de afaceri vezi in plina iarna, pe trotuar, grupuri de agenti bursieri rebegiti, iesiti cateva minute sa fumeze rapid, pentru ca nicaieri, in imobilele de birouri, nu mai exista spatii pentru fumatori.

Interzicerea publicitatii stradale pentru tigari a determinat marile firme, cum sunt Marlboro (altfel zis Philip Morris) sau Camel, sa lanseze o serie de produse secundare, blugi, pantofi sau ceasuri, care le servesc pentru reclama. Asa se face ca numele acestor marci de tigari sunt afisate in continuare, insa ca fabricanti de imbracaminte sport. Au trecut ani de zile de cand pe pachetele de tigari e trecut procentul de nicotina si se avertizeaza ca fumatul e daunator pentru sanatate si ca poate produce cancer. In Europa se merge si mai departe si se imprima pe pachetul de tigari fotografii de plamani cancerosi. Se vede ca lobbyul tutunului este mai putin influent decat cel al alcoolului, pentru ca Parlamentul European a respins recent propunerea de a se lipi pe sticlele de alcool fotografia unui ficat cu ciroza.

Marile firme fabricante de tigari si-au recreat o piata importanta in Europa de est si fosta URSS. Pentru a vinde tigari, se folosesc tehnici comerciale absolut interzise in occident. Se distribuie, de pilda, mostre gratuite de tigari, pentru a stimula consumul. Pe la noi, fumatul este in continuare acceptat social, e considerat viril, s-a banalizat, si o majoritate a populatiei fumeaza.

Iar multora, pur si simplu, nu le pasa. In Cehia, Havel s-a lasat odinioara filmat in timp ce fuma impreuna cu ministrul sanatatii exact inainte de operatia prin care doctorii i-au scos o tumoare si o jumatate de plaman. Havel ajunsese in acel hal din pricina fumatului, dar, ca un barbat, tragea o tigara inainte de operatie. Se pare insa ca de atunci s-a lasat.
XS
SM
MD
LG