Linkuri accesibilitate

Summitul NATO de la Lisabona - strategia viitorului deceniu


Reuniunea la vîrf a Alianței Atlantice va fi urmată de Consiliul NATO - Rusia










Liderii NATO au aprobat noua strategie a Alianţei pe următorii 10 ani. Ea va permite Alianţei să acţioneze departe de graniţele țărilor membre ca să combată ameninţările teroriste. Noua strategie, a declarat Secretarul General Fogh Rasmussen, nu este o declaraţie de intenţii, ci un plan concret de măsuri care vor fi adoptate în anii ce vin. NATO va rămâne o putere nucleară atâta timp cât exită arme nucleare în lume, a mai declarat Rasmussen.

La summitul NATO de la Lisabona se aşteaptă ca Rusia să fie invitată să participe la proiectul scutului antirachetă în Europa. După ce se încheie discuţiile dintre liderii NATO va avea loc întâlnirea cu preşedintele rus Dimitri Medvedev în ceea ce tradiţional este numit Consiliul Rusia-NATO.

Tot astăzi va avea loc şi reuniunea Uniunea Europeană – NATO care se aşteaptă să fie dominată de probleme economice, în primul rind de problema “războiului valutelor”.

Președinții Barack Obama și Hamid Karzai la deschiderea lucrărilor summitului (ziua II)
În privința summitului propriu-zis,observatorii se așteaptă ca liderii NATO să decidă încheierea misiunii militare din Afganistan până în 2014. Preşedintele afgan Hamid Karzai a fost invitat la Lisabona să se întâlnască cu reprezentaţii tuturor ţărilor care participă la misiunea NATO din Afganistan.

Potrivit preşedintelui american Barack Obama, ţelul este ca autorităţile afgane să preia întraga administrare a ţării, inclusiv responsabilitatea pentru securitatea internă, până în 2014. Retragerea trupelor combatante ar putea începe anul viitor. Prea devreme, avertizează mulţi experţi militari din NATO şi Statele Unite.

Preşedintele Georgiei Mikhail Saakashvili s-a întîlnit pentru prima dată cu preşedintele american Barack Obama, în marginea summitului NATO şi a primit asigurări că Statele Unite nu vor neglija Georgia, chiar dacă sunt intereste de o relansare a relaţiilor de cooperare cu Rusia. Saakashvili a declarat agenţiei France Presse că a avut sentimentul că Obama sprijină aspiraţia Georgiei de a intra în NATO.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG