Linkuri accesibilitate

20.11 - București: Parchetul General și afacerea Jimbolia


Rafinăria de petrol de la Pancevo
Rafinăria de petrol de la Pancevo

Sursele autorizate din Parchetul General a declarat că afirmaţiile preşedintelui despre încălcarea embargoului impus Iugoslaviei sunt „imprudente”.

20 noiembrie 2000

Actualitatea. (Moderator: Cristian Teodorescu; Reporter: Radu Călin Cristea).

Parchetul General și afacerea Jimbolia.

Preşedintele Emil Constantinescu a făcut declaraţii „incendiare” privind presupusa încălcare a embargoului impus fostei Iugoslavii prin aşa-numita „afacere Jimbolia”. Preşedintele a declarat că dosarul afacerii a fost finalizat, precizând: „În cazul Jimbolia, zeci de mii de tone de petrol au fost transportate noaptea spre Iugoslavia , cu sprijinul poliţiei vamale, ministerului transporturilor, al jandarmeriei locale, sub supravegherea SRI. Alături de vagoane cu arme. În contul SRI s-au depistat intrări importante de bani în perioada 1994-1995, rezultate din încălcarea embargoului impus Iugoslaviei”.

Contactând Parchetul General, Radu Călin Cristea a obţinut cîteva precizări interesante despre dosarul afacerii Jimbolia. Surse din interiorul Parchetului, care au ţinut să menţină anonimatul, au declarat însă Europei Libere că nu a fost încheiat rechizitoriul în dosarul Jimbolia. Dar ar putea fi încheiat într-o săptămână după ce poliţia face verificări suplimentare.

Se pare că nu s-a încheiat nici rechizitoriul privind presupusa contrabandă cu motorină spre Iugoslavia, derulată între 1994-95 prin intermediul ministerului agriculturii.

Una din sursele autorizate din Parchetul General a declarat că afirmaţiile preşedintelui sunt „imprudente”.
Au fost primite cu scepticism şi afirmaţiile preşedintelui că „afacerea Jimbolia” ar fi fost coordonată la cel mai înalt nivel. Nici informaţia cu sumele de bani vărsate în contul SRI nu au fost confirmate de sursele din Parchetul General.

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG