Linkuri accesibilitate

Regimul de liberalizare a vizelor nu presupune dreptul de muncă în UE


Leonid Litra (IDIS Viitorul)
Leonid Litra (IDIS Viitorul)

Leonid Litra (IDIS): Toate persoanele care merg pe o durată mai mare de 90 de zile, inclusiv cu scopul de a munci, trebuie să aibă acordul ţării în care merg.

Cei mai mulţi dintre cetăţenii moldoveni, spun sondajele, îşi doresc anularea regimului de vize pentru UE ca să poată munci în una din ţările comunităţii. Puţini ştiu însă că, dacă acest lucru se va întîmpla, ei vor putea merge în Italia sau Spania fără viză doar pentru a călători, dar nicidecum pentru a munci.

Iată ce mi-au răspuns oameni solicitaţi la întîmplare atunci când i-am întrebat ce-ar putea să se schimbe în viaţa lor odată cu posibila liberalizare a regimului de vize cu UE:

„În general, nu voi merge niciodată într-acolo, aşa că nu mă interesează. Ca mine acolo ştiţi câţi sunt? E un fleac tot asta…”

„Eu n-am cu ce mă duce în Europa, şi nici copii mei nu au cu ce. Trebuie să ai bani pentru asta, cel puţin de transport. Şi la ce-mi trebuie mie Europa? De ce să nu lucreze toţi aici, acasă.”

“Asta ne oferă dreptul de a călători timp de trei luni prin Europa, dar pentru a munci va fi nevoie de un permis de muncă.”

“Viza pentru Europa este muncă peste hotare, pentru un salariu bun şi viaţă decentă.”

De fapt, Guvernul moldovean a şi fost atenţionat de europeni, ce-i drept deocamdată neoficial, că nu face suficient de mult pentru a informa corect populaţia astfel încât să risipească percepţii eronate asupra beneficiilor mult-speratului regim liberalizat de vize, afirmă Leonid Litra, expert la IDIS Viitorul, pe care l-am rugat să explice Europei Libere ce înseamnă la modul practic acest regim.

Leonid Litra: „Anularea vizelor pentru persoanele care deţin paşapoartele biometrice şi care circulă în ţarile UE pentru un termen nu mai mare de 90 de zile. Toate persoanele care merg pe o durată mai mare, inclusiv cu alte scopuri cum ar fi învăţământ, muncă, nu au voie să meargă fără acordul ţării în care merg şi fără viză. Ele vor fi obligate să aibă viză pentru că dreptul de a munci nu se oferă prin acest regim.”

Expertul mai spune că înainte de a liberaliza regimul de vize pentru moldoveni, UE se va înarma cu mecanismele necesare pentru a împiedica o migraţie de muncă necontrolată dinspre Moldova.
Previous Next

XS
SM
MD
LG