Linkuri accesibilitate

Voi îmbina armonios aceste două vocaţii


Elena Leonte-Burghilă
Elena Leonte-Burghilă

Elena Leonte-Burghilă: „Investiţia mea personală în aceşti patru ani sînt 700 de spectacole donate poporului meu”.


Candidatul independent, Elena Leonte-Burghila este concurentul cu nr 33 inscris in buletinul de vot. Sloganul ei - „Ajunge sa supravietuim, e timpul sa traim cu adevarat”
.

Europa Liberă: Vreau să vă întreb şi pe dvs, pentru că sînteţi interpretă, ce credeţi despre artiştii care fac campanie electorală susţinînd anumite partide politice? Din moment ce artiştii recunosc fără jenă că merg în campanie să facă un ban, de ce ar trebui să li se ceară, culmea, şi fidelitate politică?

Elena Leonte-Burghilă: Un artist e mai mult luat în seamă şi întrebat atunci cînd începe campania electorală, şi artiştii profită de această posibilitate ca în ţara lor să li se plătească un onorariu mai pe potrivă, pentru că patru ani după aceea nu prea îi mai deranjează nimeni, şi trebuie să meargă singuri, pentru ca nu lucrează legea sponzorizării, ca să-şi găsească şi ei nişte bani pentru nişte proiecte, pentru nişte CD-uri. De aceea nu vreau să-i condamn pe artişti, ba din contră, dacă au posibilitatea să cînte, n-are importanţă că e în campanie sau în altă parte. Sînt lucruri diferite. Dacă mergi în campanie şi doar cînţi e o chestie, dar dacă pronunţi şi numele partidului sau al liderului, atunci este altceva. Fiecare îşi alege cum face promovarea. Unii doar cheamă publicul la concert, ca să vină să-i asculte pe deputaţii pe care nu-i cunoaşte nimeni, sau n-au făcut nimic pentru ţară şi de accea nu-i cunoaşte nimeni. Eu spun că artiştii au făcut foarte bine că au hotărît să meargă să-şi facă un ban pentru viitor.

Europa Liberă: Dvs ce faceţi? Renunţaţi la cariera artistică în favoarea carierei politice?


Elena Leonte-Burghilă: Eu voi îmbina armonios aceste două vocaţii şi voi face ceea ce îmi place mai mult, să mă implic în viaţa societăţii ca să vin în ajutor, şi să fiu alături de poporul meu care mi-a îndrăgit. Eu le port respect pentru că m-au ales din mulţi ca să fiu astăzi artistă cunoscută şi dacă am putut să fac şi un proiect cultural social de-a lungul timpului am şi experienţă, ştiu ce am de făcut şi ştiu ce vreau să fac mai departe pentru acest popor, pentru această ţară.

Europa Liberă: A propos despre acest proiect al dvs, „Caravela Culturii”, se spune că aţi cheltuit aproape 10 milioane de lei timp de patru ani. Unii înclină acum să cread că că aţi fost adepta Partidului comuniştilor şi acum aţi fi un satelit al acestei formaţiuni.

Elena Leonte-Burghilă: Asociaţia mea EuroMoldovaArt există de 10 ani şi am făcut prin ea multe spectacole şi acţiuni culturale şi de binefacere. „Caravela Culturii” e unul din aceste proiecte. Dar vreau să spun că am fost susţinută şi apreciată şi de fostul preşedinte Lucinschi, am lucrat în nişte proiecte cu dumnealui. Am lucrat şi cu fosta guvernare, cu fostul preşedinte Voronin, şi voi lucra şi cu alt preşedinte care va veni, eu ştiu, cîte zile voi mai avea.

Nu pun accent nici pe culoare, nici pe familie, sau pe numele unui lider de ţară. Eu pun accent pe lucruri care trebuie să fie făcute acum şi aici, şi nu pe promisiuni goale, cum mai fac alţii. Şi dacă am cheltuit aceşti bani timp de patru ani de zile, i-am cheltuit în favoarea poporului. Investiţia mea personală în aceşti patru ani sînt 700 de spectacole donate poporului meu. Vă rog să faceţi şi dvs socoteala. Dacă la un spectacol organizat cu mai mult sau mai puţin public la Chişinău de Ministerul culturii, sau de altă asociaţie, se cheltuie aproximativ un milion de lei, atunci faceţi socoteala 700 şi ceva de acţiuni cu transport, cu artişti, cu programe, cu menţiuni, şi multe alte aspecte pentru care am fost nevoiţi să cheltuim bani ca să descoperim şi să scoatem în evidenţă valorile noastre spirituale ale neamului care deja se stingeau. Vreau să vă spun că acest proiect a adus beneficii acestei ţări, şi nicidecum pierderi. Imi pare rău pentru cei care m-au jignit. Să pună la socoteală şi dumnealor pentru orgoliul de a veni cu orice preţ în tron, din 2009 pînă acum, prin alegeri, numărări de voturi, referendumuri, şi alte aspecte care s-au petrecut, mulţi bani s-au cheltuit.
XS
SM
MD
LG