Linkuri accesibilitate

Troica europeană examinează focarele de criză financiară: Dublin, Lisabona, Atena


Irlanda ezită să ceară ajutorul Uniunii Europene dorind să-și păstreze independența in politica financiară.

"Suntem prea fragili pentru a fi pălmuiţi. Nu avem nevoie să fim pedepsiţi – avem nevoie să fim ajutaţi", scria astazi Fintan O’Toole, editorialistul ziarului irlandez Irish Times,

In incercarea de a ajuta Irlanda troica europeana pentru situatii de criza financiara, si am numit aici Eurogrupul, Comisia Europeana si Banca Central Europeana, s-au grabit aseara sa incurajeze guvernul irlandez pentru masurile pe care intentioneaza sa le intreprinda pentru a tine departe atat Irlanda cat si intreaga zona Euro de o noua criza financiara.

"Eurogrupul saluta anuntul autoritatilor irlandeze cu privire la suplimentarea strategiei bugetare pe urmatorii 4 ani la 6 miliarde de euro in 2011 in cadrul unui efort consolidat de 15 miliarde” a spus aseara presedintele Eurogrupului Jean Claude Junker.

Increderea Eurogrupului se bazeaza pe faptul ca daca aceasta strategie va fi functionala, deficitul public va fi redus.

"Masurile luate deja de Irlanda cu privire la sectorul sau bancar - de garantare, recapitalizare si separare a activelor- sunt salutare", a mai spus Junker.

Irlanda se codeste sa ceara ajutorul Uniunii Europene si toata lumea stie de ce: doreste sa isi pastreze independenta politicilor sale publice si financiare.

Pe de alta parte, guvernul irlandez este determinat sa se angajeze intr-o serie de consultari cu executivul european, Banca Central Europeana si Fondul Monetar International in vederea identificarii celei mai eficiente cai de a obtine, daca va fi cazul, sprijin ca reactie la tensiunile pietelor asupra sectorului bancar, a comunicat seful Eurogrupului Junker.

Dincolo de Irlanda, in plan imediat, ingrijorarea se indreapta si catre Lisabona, unde guvernul s-a angajat sa reduca anul viitor deficitul public cu 4.6% din PIB. “Implementarea riguroasa a acestui plan este singura garantie a stabilizarii datoriei publice”, este de parere presedintele Eurogrupului.

Insa nu va fi de ajuns. “Invitam autoritatile portugheze sa opereze reforme specifice pentru cresterea produsului intern brut si competitivitatii” cer reprezentantii troicii. Ce inseamna asta? Scaderi de salarii, imbunatatirea productivitatii si o piata a muncii mai flexibila.

Intre timp la Atena masurile luate de guvernul elen par a multumi partenerii europeni. Junker a declarat ca gratie programului pus in aplicare de Atena in ultimele 5-6 luni, ajustarea convenita este pe drumul cel bun. Bruxellesul a salutat angajamentul guvernului elen de a lua masuri suplimentare pentru ca deficitul bugetar de anul viitor sa atinga targetul 17 miliarde de euro.

"Oricum, va fi nevoie in continuare de reducerea cheltuielilor precum si de accelerarea si aprofundarea reformelor structurale in domenii ca impozitele, piata muncii, mediul de afaceri, sanatate si eficienta administratiei publice", a precizat Jean Claude Junker.

De precizat insa ca purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Amadeu Altafaj a precizat, intr-o conferinta de presa, ca deficitul pe anul precedent a fost chiar mai mare decat cifrele cunoscute pană acum, plasandu-se la valoarea de 15,4%, in conditiile in care, in UE, pragul admis este de trei procente.
XS
SM
MD
LG