Linkuri accesibilitate

Statele UE sînt dispuse să ajute financiar Irlanda în criză


Jean-Claude Juncker, preşedintele zonei euro: „Este la latitudinea guvernului irlandez să se hotărască şi să ceară ajutor european.”


Reuniunea miniştrilor de finanţe din UE s-a încheiat astă-noapte la Bruxelles fără vreun acord concret de salvare financiară a Irlandei, care se confruntă cu mari datorii din cauza problemelor sectorului bancar. Miniştrii europeni au spus însă că sunt oricând gata să ajute guvernul de la Dublin pentru a evita extinderea crizei în alte ţări din zona euro. Detalii are Mircea Ţicudean.

După Grecia, Irlanda a devenit a doua ţară din zona euro privită cu îngrijorare de investitori şi de autorităţile Uniunii Europene. Guvernul de la Dublin şi-a creat datorii imense ajutând băncile irlandeze afectate de criza financiară internaţională şi a ezitat să ceară ajutorul UE şi al FMI, spunând că se poate descurca şi singur.

Dar după reuniunea de aseară de la Bruxelles, comisarul european pentru afaceri monetare, Olli Rehn, a semnalat că Dublinul şi-a mai nuanţat atitudinea. Olli Rehn a spus că Uniunea Europeană se află acum mai aproape de elaborarea unui program de consolidare şi restructurare a sistemului bancar irlandez – din care au pornit actualele necazuri ale Irlandei.

În plină criză financiară, statul irlandez a preluat controlul asupra a trei bănci, şi se pregăteşte să salveze încă câteva. Dar costul acestei operaţiuni se ridică deja la 45 de miliarde de euro, ceea ce ar putea ridica deficitul bugetar al Irlandei la 32% din PIB în anul curent. La începutul săptămânii curente, premierul irlandez Brian Cowen insista că ţara lui se poate descurca şi singură.

Şeful guvernului irlandez, care se pregăteşte de alegeri la sfârşitul lunii curente, a spus că Dublinul nu va cere ajutor internaţional pentru că are surse de finanţare a datoriei până cel puţin la mijlocul anului viitor.

Aseară la Bruxelles, Jean-Claude Juncker, preşedintele zonei euro, a spus că guvernul irlandez trebuie să decidă dacă vrea sau nu ajutor extern: „Este la latitudinea guvernului irlandez să se hotărască şi să ceară ajutor european. Dacă irlandezii vor un asemenea ajutor, zona euro şi cele 17 state membre vor fi gata să le întindă mâna”, a spus Juncker.

Problemele Irlandei riscă să declanşeze a doua mare criză a zonei euro după ce Grecia a fost salvată de la incapacitatea de plată printr-un ajutor de 110 miliarde de euro convenit cu UE şi cu FMI în urmă cu o jumătate de an. Îngrijorările legate de Irlanda au deja impact asupra altor economii mai şubrede din zona euro: portugheză şi spaniolă, pentru că creditorii privaţi le-au mărit costurile împrumuturilor.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG