Linkuri accesibilitate

Un tratat tehnic care dăunează relațiilor din cadrul AIE


Presa de la București semnalează escaladarea luptei electorale între partidele aflate la guvernare la Chișinău.

Ziarele de la Bucuresti au introdus pe site-uri, in partea a doua a zilei, declaratia presedintelui interimar al Republicii Moldova Mihai Ghimpu cum ca tratatul de frontiera semnat cu Romania ar fi un acord ilegal si neconstitutional. Adevarul o face intr-o simpla stire, care precizeaza totusi ca oficiali ai celor doua tari au explicat anterior ca avem de a face cu un document strict tehnic. El nu se refera direct la recunoasterea frontierelor de stat. Aceasta a avut loc automat, odata cu recunoasterea de catre Romania a independentei Republicii Moldova, ca mostenitoare de drept a frontierelor sovietice, arata ziarul Adevarul.

Evenimentul zilei pune ca titlu “Tratatul romano-moldovean dauneaza relatiilor din guvernarea de la Chisinau”. In text, se afirma ca interventia lui Mihai Ghimpu semnifica o “escaladare a luptei electorale intre partidele din cadrul aliantei aflate la guvernare in Moldova” si este listat clasamentul formatiunilor politice care se vor infrunta la 28 noiembrie, asa cum apare el in cel mai recent sondaj de opinie: 26% pentru comunisti, 21% pentru Partidul Liberal-Democrat, 10% pentru democrati si 9% pentru liberali.

Date din barometrul de opinie comunicat la Chisinau insereaza si articolul din Cotidianul, care pune fata in fata declaratia lui Ghimpu cu cea facuta in urma cu o saptamana de premierul Vlad Filat, cel care a semnat documentul la Bucuresti: nu era nevoie de un mandat din partea presedintelui; ca premier, Filat spune ca a semnat in locul ministrului de externe Iurie Leanca, suspendat din functie pe perioada campaniei electorale. Opinia celor de la Cotidianul este ca, din motive electorale, oficialii moldoveni se intrec in clipa de fata in acte care sa atraga atentia alegatorilor. Drept exemplu, este amintita initiativa presedintelui interimar Mihai Ghimpu de a cere sprijinul NATO pentru ca Rusia sa-si retraga trupele din Transnistria.
XS
SM
MD
LG