Linkuri accesibilitate

România: creștere de 7,9% a prețurilor în octombrie


Șoc inflaționist în urma majorării TVA de la19 la 24%?

Romania se afla in topul statelor Uniunii Europene in care preturile au crescut cel mai mult. Altfel spus Romania ocupa prima pozitie din comunitatea europeana in functie de inflatia socotita pe luna trecuta, cind preturile la produsele de larg consum au crescut cu 7,9 la suta comparativ cu perioada similara din 2009. Distanta fata de celelalte state aflate in acest top inconfortabil este destul de mare, fiindca dupa Romania urmeaza Grecia cu o inflatie de 5,2 la suta si Estonia cu 4,5, potrivit Eurostat, care este serviciul de statistica al Uniunii Europene. Statele comunitare vecine stau in schimb mult mai bine decit Romania: in Ungaria inflatia s-a plasat la 4,3%, iar in Bulgaria la 3,6%.

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu a avertizat inca de anul trecut, inainte ca guvernul sa decida cresterea taxei pe valoarea adaugata
de la 19 la 24 la suta, ca majorarea impozitelor, ca modalitate de corectie a dezechilibrelor economice, are si costuri inflationiste si ca o marire a TVA va
provoca un soc inflationist. Romania se afla asadar in perioada acestui soc inflationist, care va tine pina in luna ianuarie, cind inflatia ar putea depasi 8 la suta. Urmeaza apoi o perioada de scadere astfel incit la inceputul verii inflatia sa revina in jur patru la suta.

Oricum analizele facute de Banca Nationala sint optimiste pe termen mediu. Tinta de inflatie pentru 2012 este mentinuta de conducerea bancii centrale la 3 la suta in vreme ce pentru 2013 este programata o inflatie de 2,5 la suta, astfel incit Romania sa se poata eventual califica in cursa pentru trecerea la moneda europeana euro. Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale din Romania, spune ca 2015 ramine anul in care ar trebui sa se faca trecerea la euro, dar pe de alta parte considera ca daca nu se produce o consolidare fiscala, aceasta tinta ar trebui aminata pentru 2018.
XS
SM
MD
LG