Linkuri accesibilitate

Ratificarea tratatului START pe agenda administrației Obama


Președinții Statelor Unite și Rusiei la ceremonia de semnare a noului tratat la Praga
Președinții Statelor Unite și Rusiei la ceremonia de semnare a noului tratat la Praga

Administrația susține că ratificarea este o prioritate în procesul menit să pună pe baze noi raporturile cu Rusia.


Presedintele Statelor Unite, Barack Obama a declarat ca este optimist cu privire la sansele ca Senatul sa ratifice anul acesta Tratatul de Reducere a Armamentului Strategic, incheiat cu Rusia. Ce a mai spus presedintele ? – Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela
.

Administratia Barack Obama este angajata in negocieri intense cu opozitia republicana cu privire la Tratatul START, cu Rusia. Presedintele si-a exprimat opinia ca acordul poate fi ratificat anul acesta data fiind calitatea lui si faptul ca se bucura de sprijinul unor foste oficialitati republicane de rang inalt. Obama a remarcat faptul ca Rusia a cooperat si coopereaza cu Statele Unite, in chestiunea inaspririi sanctiunilor impotriva Iranului si faciliteaza aprovizionarea fortelor aliate in Afganistan.

Presedintii Obama si Medvedev s-au intretinut in Japonia, unde au participat la summitul tarilor din regiunea Pacificului. Dupa cum se stie, din ianuarie 2011 incolo Camera Reprezentantilor din Statele Unite va fi controlata de republicani, care au obtinut cistiguri importante si in Senat. Congresul actual se va mai reuni anul acesta, dar democratii se tem ca opozitia, simtindu-se in control, ar putea solicita concesii majore pentru orice lege trecuta prin Congres, la initiativa administratiei.

Tratatul START, negociat la inceputul anului, care ar urma sa inlocuiasca pe cel care va expira la sfirsitul lui decembrie intimpina opozitie in America din partea celor care cred ca submineaza proiectul scutului de aparare anti-racheta. Administratia sustine ca ratificarea este o prioritate in procesul menit sa puna pe baze noi raporturile cu Rusia. Oficialitati de la Moscova si-au exprimat speranta ca rezultatul alegerilor din Statele Unite nu va afecta sansele de ratificare.

In conformitate cu Constitutia Americana, ratificarea are nevoie de doua treimi din voturi in Senat, ceea ce inseamna ca, in noua configuratie, democratii vor avea nevoie de sprijin republican substantial. Tratatul, semnat de Obama si Medvedev, in aprilie, la Praga, limiteaza la 1550 numarul de focoase nucleare amplasate de fiecare dintre cele doua tari, o reducere cu 30% fata de anul 2002.
XS
SM
MD
LG