Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Bulgaria sprijină integrarea Turciei în UE


Boico Borisov și Recep Tayyp Erdogan la Ankara

Un rol major îl joacă rolul crescând al investitorilor turci în economia bulgară aflată în criză.


Guvernul de la Sofia şi-a reconfirmat poziţia neoficială în favoarea aderării Turciei la Uniunea Europeană. Un motiv major pentru această poziţie se pare că îl joacă rolul crescând al investitorilor turci în economia bulgară. Detalii de la Petio Petkov
:

Guvernul Borisov și-a reconfirmat poziția neoficială în favoarea aderării Turciei la Uniunea europeană, exprimată într-un mod ceva mai reținut în timpul vizitei la Sofia a premierului turc Recep Tayyp Erdogan.

În acest mod spre nemulțumirea nu numai a Franței, Bulgaria a aderat la tabăra proturcă. Un rol major pentru aceasta poziție îl joacă rolul tot mai crescând a investitorilor turci în economia bulgară aflată în criză. Companii din țara vecină construiesc autostrada „Liulin” și investesc masiv în energetica bulgară.

Deputații urmau să se pronunțe asupră propunerii privind organizarea unui referendum pe tema aderării europene a Turciei. Partidul extraparlamentar VMRO - naționaliștii moderați -, a colectat peste 320 000 de semnături în favoarea referendumului. Ideea este sprijinită de ultranaționaliștii din partidul „Ataca” – aliat în Parlament al centriștilor din GHERB.

Propunerea privind organizarea referendumului a fost practic respinsă după ce centriștii, socialiștii și etnicii turci au cerut ca înainte de adoptarea deciziei finale, să fie verificate toate cele 320 000 de semnături din petiția respectivă. Pentru a intra în ordinea de zi a Parlamentului propunerea privind organizarea unui referendum trebuie să fie semnată de cel puțin 200 000 de alegători. Este necesar și acordul a două comisii parlamentare.

Dreapta din Coaliția albastră, condusă de ex-premierul Ivan Kostov, a sprijinit ideia organizării referendumului însă a cerut ca el să fie organizat după ce tratativele cu Turcia se vor încheia și Comisia europeană se va pronunța pro sau contra candidaturii turce. Albaștrii au criticat trucurile procedurale folosite de guvernanți pentru a amâna dezbaterile. Supărați ultranaționaliștii au părăsit sala.

În timpul dezbaterilor cîteva sute de simpatizanți ai naționaliștilor au scandat slogane antiturce în piața parlamentului.
XS
SM
MD
LG