Linkuri accesibilitate

Obligativitatea votului ar trebui să aducă cu sine opțiunea „contra tuturor”


Arcadie Barbăroșie (IPP)
Arcadie Barbăroșie (IPP)

Arcadie Barbăroșie: „Respingerea participării obligatorii la vot vine din subconștient”










Europa Liberă: Domnule Barbăroşie, de ce oamenii preferă libertatea sau neconstrângerea, chiar dacă riscă să nu fie reprezentaţi în Parlament?

Arcadie Barbăroşie: „În primul rând, este într-adevăr treaba oamenilor, vrea să aibă reprezentant în Parlament, sau nu vrea să aibă reprezentant în Parlament, după mine. Dar cred că reacţia la întrebarea Dumneavoastră este şi una venită din subconştient – am trăit mult timp, când participarea la alegeri era obligatorie. Când nu aveam alegere, cu participare obligatorie. Probabil, în mod reflexiv, dacă vreţi Dumneavoastră, din subconştient vine această rejectare a opţiunii participării obligatorii la alegeri. Doi - probabil omul se întreabă: dar care vor fi consecinţele dacă eu nu particip la alegeri? Voi fi amendat? Voi fi arestat? Voi fi pus la închisoare? Probabil îi vin în minte imediat şi aceste întrebări. Şi atunci îşi zice: da pentru ce? Dacă eu nu pot, din nişte motive mai mult sau mai puţin obiective sau subiective? M-a durut capul în ziua ceea, după o cumătrie de sâmbătă şi nu m-am dus la alegeri. De ce ar trebui să suport nişte consecinţe? O altă reacţie ar fi: încă o obligaţiune, nu mi-s suficiente astea pe care le am? Să mă duc la lucru, să am grijă de copii, să am grijă să cumpăr, să mă duc, mâncare, nu ştiu ce? Încă o obligaţiune peste capul. Nu, nu vreau. Dacă vreau şi pot în ziua respectivă şi consider necesar - mă duc, dacă nu vreau – nu mă duc. Şi asta este o reacţie firească, după mine. În pofida faptului, că nu va fi reprezentat în Parlament. Probabil, dacă ne uităm peste sondaje, vedem că încrederea în Parlament este destul de joasă. Şi atunci reacţia lui este – ori cu mine, ori fără mine, oricum acelaşi Parlament prost o să avem. Şi atunci ce să-mi mai bat capul să mai vin în ziua alegerilor? Să fiu obligat să vin la alegeri şi să aleg pe cineva, pe care nu-i ştiu, nu-mi plac şi nu mă reprezintă în fond.”

Un Vox și o opinie: Arcadie Barbăroșie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:53 0:00
Link direct


Europa Liberă: Starea asta de saturaţie, sau chiar de lehamite, poate fi tălmăcită ca un vot de blam, dată ofertei pe care o vede alegătorul acum la televizor, sau în cadrul întâlnirilor cu candidaţii?

Arcadie Barbăroşie: „O parte din ei sigur că va reacţiona anume în acest fel. O parte din electorat nu se va regăsi în oferta electorală a tuturor candidaţilor. Precum, şi de fapt aş zice eu, că o parte din electorat nu va participa în semn de protest pentru calitatea guvernărilor precedente, sau a guvernării precedente.”

Europa Liberă: Şi atunci nu cumva ar fi necesară în buletinul de vot şi opţiunea „împotriva tuturor”?

Arcadie Barbăroşie: „Eu am pledat întotdeauna pentru o asemenea alegere. Particip la alegeri, dar votez împotriva tuturor. Trebuie să discutăm. Lucrul ăsta s-a discutat, dar nu prea mult în societate, nu prea mult în Legislativ, nu prea mult cu elitele politice. De fapt, zic, cetăţeanul are o opţiune – dacă lui nu-i place, el nu vine la alegeri. Dar pe de altă parte, dacă am avea participare obligatorie, atunci cred că în mod obligatoriu ar trebui să avem şi o asemenea opţiune – „împotriva tuturor”.”

Europa Liberă: Dar Dumneavoastră, sociologii, puteţi să ne spuneţi din ce motive alegătorii care absentează, nu vin la vot?

Arcadie Barbăroşie: „Sociologic este foarte dificil de analizat acest eşantion. Pentru că foarte des la întrebarea – „aţi votat la alegerile trecute?”, lumea va răspunde afirmativ, deşi nu a fost de facto la alegeri. Am avut asemenea cazuri, după alegerile locale în municipiul Chişinău din 2005, când într-un sondaj rata participării după alegeri de fapt a fost de 80. Adică 80 la sută au zis că, da, eu am participat la alegerile municipale, la alegerea primarului din Chişinău, pe când de facto nu participase. Deci, este foarte greu de analizat acest subeşantion. Însă, în mod abstract vorbind, sigur că o parte din ei, din discuţii în focus-grup, ori din discuţii cu persoane concrete, adică nu statistic vorbind, dar calitativ, o parte din ei nu s-au prezentat la alegeri în semn de protest. Un asemenea fenomen a avut loc de fapt în Chişinău la alegerile primarului în 2007, când o parte din electoratul comuniştilor nu s-a prezentat pentru că nu le-a plăcut candidat Partidului Comuniştilor.”
XS
SM
MD
LG