Linkuri accesibilitate

„Să nimerească oameni necorupţi, oameni creştini, cu sufletul curat...”


Oamenii stau la îndoială de teamă să nu-şi irosească votul.


Mai putin de doua saptamani au ramas pana la alegerile din 28 noiembrie. Electorii isi doresc o campanie corecta, bazata pe competentele candidatilor, astfel incat oamenii sa aleaga politicieni priceputi la fapte, nu doar la vorbe. Persoane oneste si cu multa inteligenta. Acestea ar trebui sa ajunga in noul Legislativ, e parerea interlocutorilor Luciei Diaconu, care a cautat sa afle portretul robot al viitorului deputat facut de catre potentialii alegatori.

După ce am colindat în ultima vreme mai multe localităţi din Moldova, am băgat de seamă că alegătorii nu mai pun mare preţ pe ţinuta şi elocvenţa celor care vor să ajungă, cu votul lor, în Parlament.

- „Trebuie să fie patriot al ţării noastre. Şi ei sînt puţini. Toţi trag la buzunarul lor.”
- „Ştiţi cum este o vorbă? Mai ghini unul mai sărac şi el are simţuri ţărăneşti, el are dragoste, are grijă ceva...”
- „Omul trebuie să fie acum deştept, se înţelege, în primul rînd, trebuie să fie economist, iurist, să înţeleagă în politica ţării, în economia ţării…”
- „Sî şie un om cu inimă bună, sî ţie şî la nărod. Aud cî ii îs milioneri, da noi nu avem de pîine, de îmbrăcat, de foc, la ţară trebuie sî ai lemne, şî lemne nu ave de-a ajuns şî mă tem cî...”
- „Eu aş vrea ca în Parlament să nimerească oameni necorupţi, oameni creştini, cu sufletul curat...”
- „Mai modeşti ca să aparţină veniturile poporului, nu lor în buzunar...”
- „Cel mai important e să nu obijduiască oamenii simpli, să aibă grijă de copii, de bătrîni...”

Mulţi dintre cei cu care am stat de vorbă încă nu s-au lăsat convinşi de vreun concurent electoral. Oamenii stau la îndoială de teamă să nu-şi irosească şi de această dată votul.

- „Mie imi pare că candidaţii independenti trebuie mai tare atrasi… Sînt ăştia care au fost deja cu caloşii murdari, şi s-o spălat, şi iar vor să intre. Eu cred că sînt mulţi oameni capabili printre candidaţii independenţi…”



Bărbatul este însă contrazis de un trecător.
- „Nazarenco îmi pare că, da?, candidat independent, spune că o să întoarcă înapoi fabricile şi zavoadele… Cum? Cum?!! Uitaţi-vă că parcă e după război... Unul singur nu faci nimic niciodată...”

Candidat independent sau pe liste de partid, oamenii mi-au spus că ar vrea să-i cunoască nu doar de la televizor sau din fluturaşii electorali pe viitorii deputaţi.

- „Ştiţi dvoastră…; la noi merge o vorbă amu că aşteptăm să-l votăm pe Lupu… Da ce, eu îl ştiu pe Lupu?”

- „Eu aş dori cumva să vorbesc măcar cu unul…, să văd cam ce poate să-mi răspundă…”

Fiind nevoiţi să aleagă între candidaţi oarecum necunoscuţi, oamenii se simt în pielea unui jucător la loterie cînd se pomenesc faţă în faţă cu buletinul de vot. Este şi părerea lui Ştefan, un bărbat între două vîrste din Chişinău:
- „Înainte de alegeri, ei promit orişice, au anchete frumoase, au studii o mulţime, cîte 3-4 universităţi au. Ca omul să-l vezi trebuie să-l aşezi într-un jilţ de conducere. Şi acolo el se vede în toată măreţia lui, şi atunci oamenii îl cunosc. Daʼ pînă la alegeri asta e imposibil…”

Ca să nu se pomenească în viitorul Parlament cu deputaţi care umblă cu mîţa-n sac, alegătorii conchid că mai au ceva timp pînă la 28 noiembrie ca să cîntărească la rece cui să-şi dea votul.
XS
SM
MD
LG