Linkuri accesibilitate

Acord americano-israelian pentru reactivarea procesului de pace cu palestinienii


Secretarul de stat Hillary Rodham Clinton cu premierul Benjamin Natanyahu la consultările de la New York
Secretarul de stat Hillary Rodham Clinton cu premierul Benjamin Natanyahu la consultările de la New York

Statele Unite propun un tratat de securitate americano-israelian pe următorii zece ani, care să fie negociat în tandem cu un acord cu palestinienii.


Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu a anuntat o oferta de securitate americana in schimbul unui nou moratoriu israelian, prin care constructii de asezari evreiesti sa fie sistate inca trei luni. Care sint detaliile acestui plan ? – Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela
.

Daca guvernul israelian aproba noul moratoriu, el ar urma sa inceapa saptamina viitoare si se va aplica si unor proiecte, aprobate in intervalul scurs de la expirarea precedentului moratoriu. Oferta americana include intre altele 20 de avioane de lupta F-35, in valoare de circa 3 miliarde de dolari. Conform surselor, Statele Unite s-ar mai angaja sa se opuna prin veto oricarei rezolutii introdusa in Consiliul de Securitate, care declara unilateral, in urmatorul an, un stat palestinian independent. O a treia promisiune este un tratat de securitate americano-israelian pe urmatorii zece ani, care sa fie negociat in tandem cu un acord cu palestinienii.

Dupa 90 de zile, Statele Unite au cazut de acord sa nu ceara un nou moratoriu. Inghetarea constructiei de asezari – la fel ca si moratoriul partial anterior – nu vizeaza Ierusalimul. Acest proiect de acord a fost negociat timp de sapte ore, la New York, de premierul Netanyahu si secretarul de stat american, Hillary Clinton. Expertul David Makovsky, de la Institutul pentru Orientul Mijlociu spune ca noul document difera de alte propuneri anterioare prin faptul ca acum Washingtonul este de acord cu prezenta armată israeliană, pe termen lung, pe frontul de est, zone din Cisiordania de la frontiera cu Iordania. Makovsky spune ca prezentul document nu mentioneaza chestiunea prezentei militare israeliene in Valea Iordanului si nici durata tranzitiei – ambele chestiuni foarte controversate. Aceste aspecte pot figura in acordul de securitate americano-israelian.

Autoritatile israeliene insista ca prezenta militara la frontiera cu Iordania trebuie mentinuta din ratiuni de securitate. Palestinienii, pe de alta parte, resping ideea prezentei militare israeliene pe teritoriul noului stat si prefera o forta internationala. Extinderea moratoriului si eliminarea prevederilor cu privire la Valea Iordanului sint probabil suficiente argumente pentru ca negocierile israeliano-palestiniene sa poata fi reluate. Makovsky crede ca acesti pasi reactiveaza procesul de pace si ofera sperante.
XS
SM
MD
LG