Linkuri accesibilitate

San Suu Kyi urmează să rostească duminică un discurs la sediul din Yangon al partidului ei, “Liga Naţională pentru Democraţie”.

Autorităţile din Mianmar au eliberat-o din arestul la domiciliu pe lidera opoziţiei pro-democratice San Suu Kyi, care şi-a petrecut 15 din ultimii 21 de ani în diferite forme de detenţie. În vârstă de 65 de ani, laureata din 1991 a Premiului Nobel pentru Pace a devenit unul din simbolurile internaţionale ale luptei împotriva dictaturii şi autoritarismului.

San Suu Kyi a fost liberă astăzi să-şi salute, după şapte ani de arest la domiciliu, suporterii adunaţi cu miile în faţa casei ei din Yangon. Zâmbind şi făcându-le cu mâna celor care au ţinut să-i fie alături în primele momente de libertate, lidera opoziţiei pro-democratice din Mianmar a chemat la unitate în rândurile adversarilor puterii militare, despre care organizaţiile internaţionale spun că este unul din cele mai corupte şi mai autoritare regimuri din lume.

Îmbrăcată într-o tradiţională jachetă birmaneză şi cu o floare în păr, San Suu Kyi i-a invitat pe suporteri să vină la discursul pe care urmează să-l rostească duminică, 14 noiembrie, la sediul central al partidului ei, “Liga Naţională pentru Democraţie” (NDL).

San Suu Kyi, care s-a aflat la închisoare sau în arest la domiciliu timp de 15 ani în ultimele două decenii, simbolizează lupta pentru democraţie în Mianmar, ţară din sud-estul Asiei condusă din anul 1962 de o juntă militară. Eliberarea ei vine după alegerile de la 7 noiembrie, criticate de comunitatea internaţională pentru că n-au fost libere şi corecte, dar soldate cu o victorie fără drept de apel a partidului pro-militar de guvernământ.

Suu Kyi a fost pusă ultima oară sub arest la domiciliu în 2003. Atunci, un convoi de maşini oficiale cu care se deplasa în nordul ţării a fost ţinta unei ambuscade pusă la cale de guvernanţi.

Anul trecut, când ar fi trebuit să i se termine arestul la domiciliu, un incident bizar a oferit juntei motive să i-l prelungească: un turist american care credea că are misiunea s-o salveze pe dizidentă, a sărit în lacul din preajma casei ei şi-a ajuns în locuinţă – iar justiţia a decis că acţiunea lui a fost o formă de încălcare a arestului la domiciliu.

Partidul lui Suu Kyi a câştigat cu mare majoritate de voturi alegerile din 1990, dar militarii au refuzat să predea puterea şi au pornit o campanie de represalii împotriva opoziţiei.

Este de aşteptat ca Suu Kyi să ceară acum anularea alegerilor de săptămâna trecută, pe care le consideră fraudate.

Eliberarea ei din arestul la domiciliu a fost salutată de preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, de premierul Marii Britanii, David Cameron şi de preşedintele Franţei Nicolas Sarkozy, ca şi de organizaţia pentru drepturile omului “Amnesty International”, care a atras totodată atenţia că în închisorile din Mianmar se află încă 2000 de deţinuţi politici.
XS
SM
MD
LG