Linkuri accesibilitate

13.11 - București: Ce se va întîmpla.. după ?


Ion Iliescu şi Corneliu Vadim Tudor sunt cei mai credincioşi candidaţi la preşedinţie.


13 noiembrie 2000

Actualitatea. (Moderator: Radu Călin Cristea; comentariu: Neculai Constantin Munteanu)

Ce se va întîmpla.. după ?

Conform unui sondaj de opinie comandat Biroului de Cercetări sociale de un cotidian central, Ion Iliescu şi Corneliu Vadim Tudor sunt cei mai credincioşi candidaţi la preşedinţie. Cei doi au cîştigat pariul cu biserica. In privinta lui Vadim Tudor care îşi împodobeşte pamfletele cu icoane şi confundă înjurăturile cu rugaciunile, nu ne mai miră nimic. Imaginea sa de Sf. Gheorghe lupînd cu balaurul reformei şi democraţiei a plăcut multura dintre cei care, în buzunarul secret, poartă icoana părintelui naţiunii.

Se pare încă că şi rugile fierbinţi adresate de candidatul PDSR Ion Iliescu au fost ascultate. El a ajuns, într-un timp mai scurt decît sfinţii din Pateric, să se transforme din liber cugetător care închina imnuri judeţenei de partid şi se şcolea la nivel înalt în ale ateismului, într-un apropiat al bisericii, rudă spirituală cu calugarul Vasile, binecuvîntînd în dreapta şi mai ales în stînga, unul dintre cei care, ca Iov, de sărac şi cinstit, s-a lepădat şi de Satana şi de Rolex si de Adrian Costea. Spiritualizatul candidat are, e drept, dificultăţi de adaptare la misiunea care îl aşteaptă şi cere, în turneele sale prin ţară, îngheţarea privatizării, renegocierea înţelegerilor internaţionale şi orientarea ţării către Occident. (...)

PDSR nu vrea sa renunţe aşa de uşor la unguri. UDMR în schimb pare să privească mai degrabă spre strapontina opozitiei nedorind să se compromită într-o colaborare cu un partid care a vorbit, nu o dată despre iredentismul şi extremismul liderilor UDMR.

Ion Iliescu a exclus cu vehemenţă posibilitatea de colaborare cu Vadim Tudor şi nu pentru că acesta este mai credincios ca el, ci pentru ca simte că PRM, reprezintă, fără nici o îndoială, cel mai mare rău din răul politic moştenit de la comunişti. (...)

In ceea ce priveşte opoziţia, daca ne luam după ultimele sondaje de opinie, care lasa in afara Parlamentului Convenţia Democrată, rămîn în cursa doar UDMR şi PRM, un cocktail Molotov care poate exploda oricînd. Mai mult chiar, conform sondajelor de opinie pentru prezidenţiale, Vadim Tudor mai are puţin şi intră în cărţi. El ar putea fi competitorul lui Ion Iliescu în al doilea tur de scrutin. Aceasta perspectivă i-a înnegurat pe colegii lui Marko Bela care au început să vorbească despre posibilitatea ca Gyorgy Frunda, cotat cu cîteva procente onorante în cursa pentru Cotroceni să se retragă pentru a ceda votul unui secund mai onorabil pentru al doilea tur în faţa lui Ion Iliescu. Domnul Frunda însă a dezminţit şi a spus cu bunu-i simţ politic că alegătorii îşi merită alesul...

Fireşte, viitorul este partea nescrisă a prezentului şi mai pot apărea încă multe surprize. Doar că în asemenea circumstanţe nimeni nu se mai aşteaptă surprize plăcute!
XS
SM
MD
LG