Linkuri accesibilitate

Strategia de viitor a Alianței Atlantice dezbătută în Bundestag


Ministrul de externe Guido Westerwelle și cancelarul Angela Merkel
Ministrul de externe Guido Westerwelle și cancelarul Angela Merkel

Ministrul de externe german Westerwelle pledează pentru reducerea arsenalelor nucleare.


Ministrul german de externe Guido Westerwelle s-a pronunţat pentru o apropiere mai mare a Alianţei Nord-Atlantice de Rusia. În cursul unei dezbateri din Bundestag - Parlamentul federal german - şeful diplomaţiei a declarat că scutul antirachetă - pe care NATO urmează a-l instala în Europa - nu este îndreptat împotriva Rusiei. Mai mult: Alianţa nord-atlantică vrea să îşi sporească securitatea cu ajutorul Moscovei şi nu doreşte să ajungă la o confruntare cu aceasta pe tema umbrelei antirachetă.

Cu o săptămînă înaintea reuniunii NATO de la Lisabona, ministrul a spus textual: „Rusia va fi invitată să participe la instalarea scutului antirachetă. Nu vrem ca în Europa să existe zone de siguranţă diferite. Faptul că preşedintele Medvedev a anunţat că ar dori să participe la întîlnirea ţărilor NATO din Lisabona este un gest lăudabil.“

În contextul dezbaterilor din parlament, privind noua strategie a NATO, Westerwelle a pledat pentru reducerea arsenalului militar nuclear, pronunţîndu-se pentru linia adoptată de preşedintele american Obama. Totodată, el a cerut ca, într-o primă fază, Statele Unite să-şi retragă toate armele nucleare de pe teritoriul Germaniei.

Pentru renunţarea la armamentul nuclear s-au pronunţat şi reprezentanţii opoziţiei social-democrate. De pildă, deputatul Gernot Erler, un expert pentru politică externă: „Nu vedem nici un motiv plauzibil pentru prezenţa armelor nucleare tactice în cinci state europene, inclusiv în Germania. Noi dorim ca aceste arme să fie retrase în totalitatea lor.“

Vinerea viitoare şefii de stat şi de guvern din ţările membre NATO se vor întîlni la Lisabona pentru consultări ce vor dura două zile. Cu acest prilej se va discuta nu numai noua strategie a alianţei, ci şi posibilităţile de armonizare şi apropiere a politicii NATO de interesele Rusiei în contextul geopolitic actual.
XS
SM
MD
LG