Linkuri accesibilitate

Creșterea consumului de droguri în Uniunea Europeană


Potrivit unui raport dat publicității la Lisabona, în 2008 și-au pierdut viața în UE din cauza consumului de cocaină o mie de oameni.


Potrivit raportului agenţiei Uniunii Europene pentru controlul drogurilor dat publicităţii ieri la Lisabona, consumul de droguri a crescut în Europa şi una din cauze este modul din ce în ce mai sofisticat în care traficanţii reuşesc să îşi aducă „marfa” pe piaţă, mai cu seamă cocaina. Anual, potrivit raportului Uniunii Europene, 1000 de oameni mor din cauza consumului de cocaină în ţările comunitare.

Traficanţii folosesc metode din ce în ce mai sofisticate pentru a-şi putea aduce marfa pe piaţă: prin exporturile de haine, de materiale plastice sau substanţe fertilizatoare pentru a camufla produsele pe baza de cocaină, care iau apoi drumul laboratoarelor clandestine, se arată în raportul dat publicităţii ieri.

Datele raportului sunt cele din 2008, dar ele arată o tendinţă clară de creştere a consumului de cocaină şi, ca urmare, o creştere a numărului deceselor provocate de consumul de cocaina. Daca in 2003, de exemplu, in Marea Britanie 161 de oameni au murit ca urmare a consumului de cocaină, in 2008, numărul este de 325. Per total, în tarile Uniunii Europene numărul de decese cauzate de consumul cocainei este de 1000. In 2008, 70 de mii de oameni au fost internaţi in clinici de dezintoxicare, dintre care 17 % au fost noi clienţi. 14 milioane de europeni declarau anul trecut că au avut cîndva experienţe cu cocaină, iar 4 milioane că au folosit cocaină anul trecut.

Drogul cel mai „popular” printre europeni rămîne însă canabisul. 75 de milioane şi jumătate din europeni declară că l-au folosit, ceea ce in procente înseamnă 22, 5 % din populaţia adultă a Uniunii. Sau altfel spus, aproape 1 din 4 europeni.

7300 de oameni au murit in 2008 din cauza drogurilor în ţările Uniunii Europene cu 300 mai mulţi decît cu un an în urmă.

O noua tendinţă, scrie raportul, este cultivarea canabisului în ţările de consum, ceea ce face accesul mult mai uşor si mai lipsit de riscuri pentru traficanţi. Cultivarea largă a canabisului de catre bandele de traficanti a dus, potrivit raportului, la creşterea violenţei şi criminalităţii in comunităţile urbane.

Consumul de heroină a crescut şi in Rusia si Ucraina şi consumul acestui drog este de 2 pina la 4 ori mai mare în aceste ţări decît în tarile comunitare. Mai mult, 40 la suta din cei care folosesc droguri tari in aceste ţări sunt şi testaţi pozitiv cu virusul HIV. Numarul acestora este estimat la 2 milioane. „Acest fapt, spune Joao Goulao preşedintele agentiei Uniunii Europene care a făcut raportul, nu este numai o nenorocire pentru sanatate publică din aceste ţări, dar este si o ameninţare importantă pentru Uniunea Europeană”.
XS
SM
MD
LG