Linkuri accesibilitate

Rapoarte de monitorizare a campaniei electorale


Promolex semnalează cazuri de intimidare, mituire și denigrare mai ales din partea PCRM - CCC impută AIE o campanie agresivă și intolerantă.



Un nou raport dat publicităţii astăzi de Promolex constată tensionarea campaniei electorale şi intensificarea cazurilor de intimidare a celor ce ar urma să-şi dea votul la 28 noiembrie.

Apariţia unor sigle şi nume de lideri de partid pe pachetele cu seminţe de pătrunjel ar fi una dintre bizareriile actualei campanii scoase în evidenţă de raport. Dar această formă de „vânătoare de voturi” ar fi, cum spun autorii raportului, un fel de „floare la ureche” pe lângă altele, mult mai primejdioase prin prejudiciile pe care pot să le aducă unei competiţii cu adevărat corecte. Printre acestea ar fi cazuri de intimidare a celor care aleg, dar şi care ar urma să fie aleşi, presiuni de tot felul şi agitaţie forţată.

Unul dintre experţii Promolex, Pavel Postică: „Am constatat 12 cazuri de intimidare a alegătorilor, 10 cazuri de intimidare a concurenţilor, chiar şi unele de aplicare a violenţei. Nu sunt excluse nici cazurile de oferire a cadourilor electorale – sume financiare, calculatoare, mingi de fotbal, chiar şi finanţare indirectă a unor întâlniri electorale.”

Funcţionari publici presaţi să facă agitaţie în favoarea unui partid, pensionari, educatori şi profesori ameninţaţi cu privarea de pensii sau salarii în caz de neascultare, pacienţi ai unor instituţii sanitare speciale aduşi cu forţa la întâlnirile electorale sau difuzarea unor pliante cu caracter denigrator şi insulte – sunt încălcările frecvente trecute în raport la care campioni par a fi comuniştii.

La o simplă scanare a rapoartelor emise de un alt monitor al campaniei – Coaliţia Control Civic – se pot constata încălcări similare, dar atribuite mai des oponenţilor PCRM, adică partidelor din Alianaţa de Integrare Europeană.

Liderul acestei coaliţii, Corneliu Mihalache, pretinde că acestea devin pe zi ce trece mai agresive, iar instituţiile statului le încurajează prin lipsa de reacţie la sesizările coaliţiei pe care o reprezintă: „Mesajul acestei campanii este agresiv şi intolerant. S-a ajuns ca simpatizanţii PD să arunce cu pietre în concurenţi. Organele de drept ar trebui să ia atitudine. Am emis patru rapoarte în urma cărora am sesizat şi procuratura, şi poliţia, dar n-am primit nici un răspuns. Toate aceste structuri sunt acum în aşteptare, să vadă cu ce vor culmina lucrurile. Tactica lor este de a sta într-o parte şi a aştepta.” Reproşuri respinse de reprezentanţii organelor de drept.

Vom mai menţiona că după ce presa a scris despre prezenţa unor donatori fictivi în raportarea financiară a mai multor partide făcută la CEC, iar poliţia anticorupţie a procedat la verificarea listelor de sponsori ale acestora, şi experţii de la Promolex s-au declarat îngrijoraţi de transparenţa finanţării campaniei. S-a descoperit, de exemplu, că nici un partid cu excepţia celui al comuniştilor, nu a trecut în aceste rapoarte cheltuielile de transport. Banii plătiţi pentru arendă de săli sau servicii tipografice lipsesc şi ei din rapoartele partidelor, cum nu se respectă nici norma de a pune aceste rapoarte la dispoziţia alegătorului în presă. Promolex a anunţat că va verifica şi cum sunt plătiţi artiştii ce cântă la final de întâlniri electorale ca să vadă dacă banii, importanţi cum se ştie, sunt trecuţi la cheltuieli atunci când partidele scot la vedere bugetele de campanile.
XS
SM
MD
LG