Linkuri accesibilitate

Înființarea la Sofia a unei mișcări civice sub egida președintelui Bulgariei Gheorghi Parvanov

Sub motoul – „Bulgaria în ziua de mîine”, la Sofia a avut loc reuniunea de constituire a mișcării civice „ABC”, prescurtat din Alternativă pentru renașterea bulgară. De fapt putem vorbi de apariția unui nou partid la care vor adera social-democrați, socialiști, țariști, agrarieni de dreaptă și simpatizanți ai președintelui Gheorghi Părvanov – fost lider al Partidului socialist.

Modelul a fost deja aplicat cu succes – întâi, de către ex-țarul Simeon de Saxa Coburg Gotha, iar cu doi ani în urmă, de bodyguardul acestuia, devenit peste noapte general și secretar general al Ministerului de interne – Boiko Borisov. În ambele cazuri organizații civice - „Mișcarea națională Simeon al Doilea” și Mișcarea națională „Cetățeni pentru dezvoltarea europeană a Bulgariei” - au devenit partide în ajun de alegeri parlamentare.

La reuniunea de astăzi au participat lideri de partide nu numai de centru-stîngă ci și de dreapta, câțiva din cei mai populari deputați, ex-miniștri și primari socialiști, pe cale de a defecta din partidul-mama, profesori universitari și rectori, generali în rezervă, cunoscuți actori, campioni și cîntăreți de muzica populară.

În calitatea de invitat a apărut și șeful statului chiar dacă premierul Borisov a avertizat că un astfel de gest va însemna că Bulgaria nu mai are un președinte legitim.

Adresînd critici indirecte lui Borisov, Părvanov a avertizat că guvernarea nu este o competiție de karate ci angajament de a fi rezolvate problemele naționale. Ideia ca țara să fie condusă cu mîna forte a eșuat. Fără compenență, cunoștiințe și pricepere din ea nu rămîne decăt elementul publicitar. Este nevoie de un stat puternic nu de o guvernare de pe poziția puterii și a presiunilor administrative. Mișcarea ABC reprezintă o întruchipare a compromisului istoric, a politicii fără baricade, a spus Părvanov.

Liderul formal al mișcării, ex-ministru din cabinetul Simeon de Saxa Coburg Gotha, Kostadin Paskalev a declarat că noua structură va fi departe de orice ideologie.
XS
SM
MD
LG