Linkuri accesibilitate

Instinctele de luptătoare ale lui Nancy Pelosi


Nancy Pelosi (D-CA) după alegerea ei în 2007
Nancy Pelosi (D-CA) după alegerea ei în 2007

După anunțul surpriză că va candida pentru funcția de lider al minorității în Camera Reprezentanților a Statelor Unite.


In democratiile parlamentare occidentale, liderii unui partid invins in alegeri fac de obicei loc altcuiva la conducere. Cum se explica faptul ca in America, lidera democrata Nancy Pelosi nu pare sa fie dispusa sa o faca dupa infringerea usturatoare de saptamina trecuta ? – Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Pe merit sau nu, in marsul lor catre conducerea Camerei Reprezentantilor, republicanii au facut din Nancy Pelosi o tinta la fel cum au procedat si cu presedintele Obama. Doamna Pelosi este pentru conservatori, lidera aripii de stinga din Partidul Democrat, provenind dintr-un bastion al stingii, in acceptiune americana, metropola San Francisco. Dar Nancy Pelosi, provenita dintr-o familie politica, tatal ei fiind primar la Baltimore are instincte de luptatoare si nu vrea sa se dea la o parte, pentru ca partidul sau a pierdut camera.

Multi democrati insa sustin ca nu vor vota pentru Pelosi, tocmai pentru ca ea focalizeaza atita energie negativa in tara. Dupa anuntul surpriza ca va candida pentru functia de lider al minoritatii, fosta presedinta a Camerei - prima femeie care a detinut acest post in istoria Americii - este acum in asteptarea unui contra-candidat. Alegerile interne sint programate saptamina viitoare, dar pot fi aminate.

Deputatul Jason Altmire, din Pennsylvania crede ca daca Pelosi va auzi suficiente voci critice in partid s-ar putea razgindi si retrage. Scrutinul pentru conducerea factiunii din Congres are loc cu usile inchise, doar presedintele Camerei este ales printr-un vot public, in ianuarie. In ciuda scepticismului sint si deputati, intre care George Miller din California, care cred ca Nancy Pelosi se bucura de suficient sprijin. In recentele alegeri, cei mai multi democrati, care au pierdut au fost de centru, moderati. In felul acesta, paradoxal, aripa de stinga, apropiata de Pelosi s-a intarit, relativ, in sinul Partidului Democrat.

Cei care se opun lui Pelosi sint in mare parte moderati. Democratul Jim Matheson, deputat de Utah se intreaba de ce nu se retrage Pelosi, de una singura. „Am fost invinsi in aceste alegeri intr-o maniera usturatoare si este anormal sa se comporte ca si cum nimic nu s-ar fi intimplat. E clar ca e nevoie de o schimbare” – sustine deputatul. Oponentii fostei presedinte a Camerei spun ca daca aceasta ramine la conducere va fi foarte greu sa se recruteze candidati viabili pentru alegerile viitoare. Decizia lui Pelosi a creat o lupta si pentru pozitia a doua in ierarhia democrata din Camera intre Steny Hoyer – deputat democrat moderat de Maryland – si James Clyburn, care este negru American din Carolina de Sud.
XS
SM
MD
LG