Linkuri accesibilitate

Proteste ale studenților la Londra


Miercuri la demonstrațiile din centrul Londrei
Miercuri la demonstrațiile din centrul Londrei

Motivul demonstrațiilor este planul coaliției de guvernare a conservatorilor și liberal-democraților de a micșora cu 40 % alocațiile anuale pentru învățământul superior.


Zeci de mii de studenți și lectori au protestat ieri la Londra față de planurile guvernului condus de conservatori să tripleze taxele universitare în Anglia. Protestul a început pașnic, dar a căpătat o turnură violentă, mai mulți participanți și polițiști au fost răniți, iar parterul sediului Partidului Conservator – distrus. Alexandru Eftode:

Violențele au avut loc la sediul Partidului Conservator aflat la guvernare. Studenții protestatari au intrat în conflict cu poliția, au dat foc la placate și au spart geamurile clădirii, aflată la mică distanță de cea a Parlamentului, unde parlamentarii vor vota în săptămânile următoare majorarea taxelor pentru studii. Un grup de demonstranți cu eșarfe pe faţă au ocupat holul de la parter, iar alții au urcat pe acoperiș. În timpul ciocnirilor, aproximativ 15 protestatari și polițiști au fost răniți și duși la spital.

Un protest mai mic a avut loc la sediul Liberal-Democraților, cel de-al doilea partid al coaliției de guvernare.
Poliţia a arestat 35 de manifestanţi şi a lansat o anchetă internă pe fundalul criticilor că nu a fost pregătită să facă faţă protestului. Un comunicat al poliției spune că marea majoritate a protestatarilor s-au comportat pașnic, dar că un număr mic dintre ei au provocat pagube.

Același lucru îl spun și liderii studenților. Președintele Uniunii Naționale a Studenților, Aaron Porter a condamnat violențele. „Nu este ceea ce ne-am propus noi. Violențele au fost provocate de alții care au deturnat un protest pașnic”, a spus Porter.

Motivul demonstrației este planul coaliției de guvernare a conservatorilor și liberal-democraților să micșoreze cu 40 % sau cu o sumă de 4,5 miliarde de dolari pe an alocațiile pentru învățământul superior. Măsura se înscrie în planul de reducere a deficitului bugetar care a ajuns în Marea Britanie la 11 procente din Produsul Intern Brut în urma crizei financiare globale.

Mulți dintre studenți, după cum relatează Reuters, au protestat în numele fraților lor mai mici, care vor fi afectați de noile măsuri în 2012. Atunci vor intra în vigoare taxele majorate, menite să umple golul lăsat în bugetul universitățiilor de tăierea alocațiilor guvernamentale. Universitățile vor fi libere să taxeze studenții cu o sumă maximă de 14 500 de dolari pe an, triplu decât în prezent.

Pe de altă parte, studenții își vor putea plăti studiile din împrumuturi sprijinite tot de guvern. Ei vor trebui să întoarcă datoriile după încheierea studiilor, dar ministrul Universităților, David Willetts, spune că vor fi obligați să de anii înapoi numai cei care vor ajunge la un câştig de peste 21 de mii de lire pe an, aproape 34 de mii de dolari – un sistem, în cuvintele ministrului, mai just, care îi va favoriza pe cei mai săraci.

Dar studenţii, în afară de scumpirea propriu-zisă a studiilor, spun că protestează și față de felul ipocrit în care este făcută reforma, cu sprijinul liberal-democraților din coaliția de guvernare, care au promis în campania electorală din această primăvară că vor anula cu totul taxele universitare. Cu alte cuvinte, aşa cum a declarat postului BBC David Barclay, președintele uniunii studențești de la Universitatea Oxford, odată cu protestul de ieri noua generație de politicieni englezi învață că, deși își uită propriile promisiuni, studenții care i-au votat le țin minte.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG