Linkuri accesibilitate

Candidații și duelurile lor ratate


O confruntare, ca să aibă utilitate publică, trebuie să se producă pe același palier.


Presedintele Partidului Social Democrat, Victor Selin, l-a invitat pe premierul Vlad Filat, liderul PLDM la o dezbatere publica, de felul celei propuse anterior de Filat presedintelui comunistilor, Vladimir Voronin. Vlad Filat a declarat ca nu stie cine este Selin si nu are ce discuta cu el. Anterior un raspuns similar a primit Filat din partea comunistilor. Precizam ca Filat i-a cerut lui Voronin sa iasa in public cu doua zile inainte de alegeri pentru a discuta cine a facut mai multe pentru Republica Moldova. Nu avem teme comune de discutii, i-au replicat comunistii. De ce liderii de partid nu vor sa iasa la duel? este intrebarea pe care o adresez astazi colegului Vasile Botnaru, care e in legatura telefonica directa cu studioul de la Praga.

Mai curind nu avem criterii comune de masurare a pozitiei sau a altitudinii la care se afla un demnitar sau un politician. De aici provin mai multe incompatibilitati, presupuse sau reale. Sa vorbim in pilde: pentru cineva a fi important inseamna sa ai cel putin 300 de cai putere sub capota masinii cu care circuli (flancat, obligatoriu, de cel putin doi bodiguarzi si o cucoana de companie). Pentru altcineva a fi important inseamna sa ai cel putin 300 de carti in biblioteca personala, sa ai doua facultati si sa vorbesti cel putin patru limbi.

Numai ca o confruntare, ca sa aiba utilitate publica, trebuie sa se produca pe acelasi palier. Iata de ce in societatile avansate platforma publica cu reguli impuse de societate conteaza mai mult decit preferintele competitorilor. In Republica Moldova prestanta in cadrul dezbaterilor nu aduce „valoarea adaugata” pe care o cauzeaza decisiv in conditiile Statelor Unite, sau in Romania, ca sa operam cu un exemplu mai invecinat. Iata de ce comunistii, bunaoara, si-au putut permite luxul de a se da raniti in aripa (cum se spune printre membrii Asociatiei vinatorilor si pescarilor din care se zice ca face parte si Vladimir Voronin) atunci cind candidatii lor la functia de primar sau de presedinte au fost invitati la confruntari publice.

Dar iata ca si altitudinea liberal-democratilor nu jonctioneaza cu cea a social-democratilor. Cum nici social democratul Șelin probabil nu s-ar incumeta probabil sa ridice manusa aruncata de Maia Laguta. La fiecare dintre capetele acestui sir indian s-ar fi cuvenit sa fie scris: „senzatia inamovibilitatii, este un sfetnic rau, la fel ca si dragostea, la fel ca si ura!”
XS
SM
MD
LG