Linkuri accesibilitate

In fruntea țării trebuie oameni mai domoliți, mai înțelepți...


Victor Stepaniuc
Victor Stepaniuc

Victor Stepaniuc: să se termine războaiele ideologice și politice care nu sînt în interesul țării.


Candidatul independent Victor Stepaniuc, al 20-lea inscris in buletinul de vot pentru alegerile de la 28 noiembrie, răspunde întrebărilor Europei Libere
.

Europa Liberă: Aţi spus că dacă ajungeţi în legislativ veţi pleda pentru crearea unei coaliţii largi, din care să facă parte atît partide de stînga, cît şi partide de dreapta. Să înţelegem PCRM plus Alianţa pentru Integrare Europeană?

Victor Stepaniuc: Eu cred că majoritatea partidelor care vor nimeri în Parlament trebuie să se gîndească serios la soarta ţării, şi din acest punct de vedere să-şi consolideze toate forţele politico-intelectuale care există astăzi în elita ţării noastre pentru a scoate ţara din problemele care există. Din păcate toate crizele de diferite tipuri, şi economic şi social şi identitar, şi de statalitate, şi demografic, de fapt, au depăşit Republica Moldova. Şi nici un partid politic astăzi nu are destul potenţial intelectual să soluţioneze problemele ţării de unul singur, sau într-o alianţă îngustă, aşa cum a existat în ultimele 18 luni.

Europa Liberă: Dar am avut şi „coaliţii monstruoase”, cum le-aţi numit chiar dvs., nu?


Victor Stepaniuc: Coaliţii monstruoase” nu au existat de facto. Dacă vă referiţi la PCRM şi PPCD....

Europa Liberă: Sigur că da...

Victor Stepaniuc: ... Hai să recunoaşteţi că PPCD a rămas totuşi un partid de opoziţie, nu a participat la guvernare, cu excepţia promovarii liderului în ultimele cîteva luni de zile. Eu am în vedere o coaliţie de genul celei care a existat cîndva în Spania în 1977, aşa numitul Pact de la Moncloa, am în vedere exemplele guvernelor de coaliţie din Suedia şi Norvegia, sau chiar ultimul guvern de coaliţie al creştin-democraţilor şi social-democraţilor al doamnei Merkel din Germania, care într-o situaţie complicată pentru Germania au putut să-şi depăşească orgoliile şi ideologiile şi să soluţioneze problemele ţării.

Europa Liberă: În Moldova concret, care ar fi aceste partide care ar putea să facă coaliţii?

Victor Stepaniuc: Cred că destulă forţă intelectuală are şi PCRM şi Partidul Democrat şi Partidul Liberal Democrat şi Alianţa Moldova Noastră

Europa Liberă: Dar ar vrea să facă PCRM coaliţie cu unul din aceste partide, din moment ce toate aceste partide din cadrul Alianţei spun că în nici un caz nu vor face coaliţie cu PCRM?


Victor Stepaniuc: Aveţi dreptate. În această campanie electorală, eu ca candidat independent practic mă întîlnesc cu oamenii, vorbesc la radio şi la televiziuni, inclusiv la postul dvs. de radio, şi chem alegătorii să sancţioneze partidele politice care nu vor să meargă la compromisuri, şi vor să se bată în continuare. Trebuie aduşi în fruntea ţării oleacă alţi oameni, mai domoliţi, mai înţelepţi, mai cugetaţi, oameni care ar putea să propună soluţii şi să se aşeze la masa tratativelor, să creeze un guvern de coaliţie, pentru ca să se termine aceste războaie idologice şi politice, fiindcă ele sînt războaie corporative, pentru interesele lui A, B şi C, şi nu pentru interesul ţării. Eu aş vrea să cred că liderii acestor partide s-au făcut oleacă mai înţelepţi după ce au aruncat ţara în patru campanii electorale, trei parlamentare şi un referendum eşuat. Asta-i dramă pentru ţara noastră şi aş vrea să cred că ei vor fi mai înţelepţi după 28 noiembrie.
Victor Stepaniuc la 9 mai 2010


Europa Liberă: Aţi abandonat Partidul Comuniştilor la sfîrşitul lui 2009, în decembrie, după declanşarea unei crize politice de proporţii. Are nevoie Moldova de o nouă Constituţie acum?

Victor Stepaniuc: Nu are nevoie. Constituţia în principiu este bună, nu este vorba de o criză constituţională, este vorba de o criză în general politică. Este vorba de ambiţii înguste, de lupta pentru putere şi, datorită anume acestui fapt, ne-am făcut de ruşine în toată lumea cu vandalizarea Parlamentului şi Preşedinţiei. Şi eu le-aş spune politicienilor respectivi să se oprească, dacă le sînt dragi această ţară şi acest popor, să se oprească şi să înceapă să lucreze pentru ţară, pentru că altfel or să rămînă în istoria ţării şi a omenirii ca nişte vandali.

Europa Liberă: De ce nu a ştiut dl Voronin să plece frumos din politică?


Victor Stepaniuc: Probabil pentru că s-a îmbolnăvit de boala tuturor despoţilor şi a tiranilor, penru că uneori asemenea personalităţi care începeau bine cu reforme şi cu grijă faţă de popor, din păcate o terminau anume aşa cum procedează acum dl Voronin, cînd se cramponează de putere cu toate mijloacele pe care le are. Eu cred că nu este frumos. Eu aş vrea să sper că dumnealui, care a făcut şi lucruri bune în această ţară (i-am fost alături foarte mulţi oameni şi am lucrat în echipa lui) îşi va da seama, măcar după 28 noiembrie. Dar eu cred că dumnealui nu a înţeles încă, dar vreau să sper în bunul simţ şi un buna educaţie pe care sper că a avut-o.

Europa Liberă: Sînt voci care acreditează ideea că PCRM se foloseşte de comunism ca să amăgească lumea. Conform ultimelor sondaje, PCRM îşi păstrează popularitatea, unii spun că prin manipulare şi dezinformare. Ce părere aveţi despre tehnica aplicată de comunişti în această campanie electorală?

Victor Stepaniuc în studioul Europei Libere la o dezbatere cu Dorin Chirtoacă
Victor Stepaniuc
: Sigur că PCRM nu este un partid comunist, nici măcar unul social-democrat, fiindcă ceea ce a promovat în ultimii ani mai ales este de origine liberală. Dar e un fel de protecţie a oligarhilor, a marilor capitalişti, şi puţină protecţie socială a păturilor sărace. Problema şi marea dramă a momentului este că Alianţa, în 18 luni, a lucrat încă mai rău decît comuniştii şi acum poporul se află într-o deziluzie totală, el nu ştie cum să procedeze. El ar înţelege că nu se poate de întors în trecut, pentru că sînt prea multe greşeli şi prea multe boroboaţe facute, şi pe de altă parte această Alianţă nu dă nici ea nici o speranţă solidă, fiindcă sînt unii lideri care nu au profesionalism, alţii care nu au competenţă dar au prea multe ambiţii, şi acest anticomunism promovat chiar de Mihai Ghimpu vreau să vă spun că deranjează pe foarte multă lume, nu numai pe oamenii bătrîni, dar şi pe intelectuali care, deşi sînt anticomunişti, nu ar vrea ca aceasta să devină principala ideologie a statului.
XS
SM
MD
LG