Linkuri accesibilitate

9.11 - București: O dezbatere care lipseşte


„Dacă somnul raţiunii naşte monştrii, mizeria, deruta, oboseala, nu promit deloc normalitate”.


9 noiembrie 2000

Actualitatea. (Comentariu: Octavian Paler).

O dezbatere care lipseşte.

„..ne-ar fi fost utilă, lămuritoare o dezbatere pe marginea următoarei întrebări: sutem azi, la a patra rundă de alegeri libere democratice, mai limpezi sau mai tulburi ? Vedem mai bine... ceea ce trebuie făcut pentru a ne apropia măcar de normalitate, dacă drumul până la o stare normală e anevoios şi lung ? După părerea mea, răspunsul este negativ.

Mă tem că psihologic şi logic am involuat. Trei argumente: la nici una din alegerile precedente, criza valorilor democratice nu era atât de accentuată ca acum. ... În 1996 s-a votat masiv pentru schimbare, a fost aşa, dar un vot al speranţei, după ce în 1990 am avut un vot al fricii de necunoscut iar în 1992 un vot al confuziei şi ezitărilor.

Nu este clar dacă acum toţi cei care se reorientează spre PDSR chiar cred că PDSR va scoate căruţa din nămol. Inclin să cred că va fi mai degrabă vorba de un vot al decepţiilor şi a-l consolării cu un rău limitat, cunoscut. Se observă şi o creştere a popularităţii extremiştilor... şi pericolul nu ar trebui ignorat. Dacă somnul raţiunii naşte monştrii, mizeria, deruta, oboseala, nu promit deloc normalitate”.
XS
SM
MD
LG