Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Proteste ale polițiștilor la Sofia


Garanții pentru finanțarea, la un nivel normal, a activității profesionale și menținerea unor drepturi sociale precum pensionarea mai rapidă.


Peste 1 000 de polițiști și gardieni din penitenciare au participat la sfîrșit de săptămînă la o demonstrație națională de protest în capitala bulgară. Ei au cerut de la guvern garanții pentru finanțarea, la un nivel normal, a activității profesionale și menținerea unor drepturi sociale precum pensionarea mai rapidă în cadrul categoriilor de muncă 1 și 2. Alte cereri au fost legate de plata integrală a orelor de muncă suplimentare, garanții pentru folosirea concediilor și transparența în procesul de promovare a cadrelor.

Protestatarii au declarat că înțeleg situația de criză în care se află țara și nu presează pentru salarii mai mari.

Liderii sindicali s-au plîns că sînt supuși unor presiuni din partea conducerii. Ei au declarat că reformele din ultimii 20 de ani în Ministerul de interne n-au făcut decăt a înmulți numărul birocraților. Aparatul administrativ este acum mai numeros decît cel al polițiștilor. Drept urmare, resursele financiare sînt insuficiente pentru activitatea normală a ministerului. Polițiștii sînt nevoiți să-și aducă de acasă cumputere, imprimante, să-și cumpere din buzunar stații radio, armament și muniții, să-și repare automobilele de serviciu.

În fața Ministerului de interne, împreună cu niște ghete rupte de polițist, au fost depuse pancarde electorale ale actualului prim-ministru Boiko Borisov, fost secretar general al ministerului, cu inscripția – „Eu garantez”. Protestatarii au aruncat monede mărunde în fața Ministerului finanțelor.

Vicepreședintele federației polițiștilor, Valentin Grozev a declarat că în urmă cu doi ani Boiko Borisov, atunci primar al Sofiei, și-a exprimat solidaritatea cu polițiștii dar că acum cînd ei ridică aceleași cereri, îi acuză că fac jocul opoziției. Grozev a declarat că democrația nu a ajuns la poliția bulgară unde continuă să fie aplicate metode staliniste.

În semn de solidaritate la acțiunea de protest a participat un grup de polițiști români.
XS
SM
MD
LG