Linkuri accesibilitate

Cooperarea anti-teroristă dintre Statele Unite și Yemen


Hanan Mohammed al-Samawi (stg.), arestat la Universitatea din Saana ca suspect în tentativa de atacuri teroriste
Hanan Mohammed al-Samawi (stg.), arestat la Universitatea din Saana ca suspect în tentativa de atacuri teroriste

Agenda Obama pornește de la premiza că lupta împotriva insurgenței trebuie să includă alături de măsuri militare și de securitate, rezolvarea unor probleme majore ale societătii yemenite.


O recenta amenintare terorista, care si-a avut originea in Yemen a facut autoritatile americane sa solicite mai mult acces la informatii in acea tara. Cu detalii – corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.


Administratia Obama doreste sa aiba acces mai rapid si mai complet la informatii obtinute de fortele de securitate yemenite, precum si dreptul de a interoga suspecti de terorism capturati. Aceste solicitari survin dupa ce, in urma cu zece zile a fost dejucat un atentat terorist, in care dizpositive explozive au fost incarcate la bordul unui avion, cu destinatia finala Statele Unite, atentatul avind la origine un aliat yemenit al gruparii teroriste Al Qaida.

In cursul zilei de ieri, Statele Unite au anuntat ca transporturile de marfuri din Yemen si Somalia sint suspendate. La fel este interzis transportul de masini de tiparit cu greutate mai mare de jumatate de kilogram. O oficialitate din administratie a spus ca Statele Unite coopereaza bine cu autoritatile Yemenite, dar incidentul recent creaza ocazie pentru mai multa cooperare. Afiliatul yemenit al Al Qaida si-a asumat responsabilitatea pentru doua atentate cu colete explozive, dejucate la sfirsitul lunii octombrie.

Oficialitatea americana a spus ca materialul ascuns ar fi urmat sa explodeze in zbor, in drum catre Statele Unite. Casa Alba a aratat ca incearca sa echilibreze cererile de securitate, formulate la adresa Yemenului cu altele vizind modificari in sistemele social si economic, sub regimul Ali Abdulah Saleh. Daca insa Washingtonul insista prea mult pentru cooperare anti-terorista, inclusiv prezenta in Yemen a unor echipe speciale, asta ar putea submina autoritatea presedintelui Saleh si atrage mai multi militanti in tabara Al Qaida. In plus, agenda lui Obama cu privire la Yemen ar fi si ea subrezita, aceasta agenda pornind de la premiza ca lupta impotriva insurgentei trebuie sa includa nu doar masuri militare si de securitate, dar si rezolvarea altor probleme majore ale societatii yemenite.

Veniturile bugetare yemenite provin in proportie de doua treimi din petrol. Aproape jumatate din populatie este sub 15 ani si traieste cu mai putin de doi dolari pe zi. Instabilitatea cauzata de aceste conditii a permis afilitatului Al Qaida sa prinda radacini in Yemen. Din aceasta cauza la Washington, strategia pentru Yemen rezulta din actiunea comuna a mai multor agentii federale.
XS
SM
MD
LG