Linkuri accesibilitate

Tratatul de frontieră semnat la summitul Dunării


Premierii Vlad Filat și Emil Boc
Premierii Vlad Filat și Emil Boc

Jose Manuel Barroso: „Un excelent exemplu al lucrurilor care pot fi realizate atunci cînd există un interes reciproc”.










Liderii romani au pregatit semnarea tratatului privind frontiera de stat dintre Romania si Republica Moldova intr-un moment in care la Bucuresti erau prezenti oficiali la virf din 14 state dunarene plus seful Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. In acest fel evenimentul a putut fi valorizat in acelasi timp pe mai multe planuri: bilateral, regional si european. „Salut cu mare caldura semnarea tratatului de frontiera dintre Romania si Republica Moldova” a declarat seful Comisiei Europne, argumentind ca evenimentul este „un excelent exemplu al lucrurilor care pot fi realizate atunci cind exista un interes reciproc”.

Din partea Romaniei, documentul a fost semnat de ministrul de externe Teodor Baconschi, iar din partea moldoveana de premierul Vlad Filat.

Republica Moldova a fost astfel in centrul atentiei summitul Dunarii, care are loc in capitala Romaniei si care si-a propus sa reconfirme printr-o declaratie sprijinul politic al statelor riverane pentru viitoarea Strategie a Uniunii Europene pentru aceasta regiune.

Tratatul de frontiera dintre Romania si Republica Moldova nu este se pare un tratat clasic care defineste frontiera, ci doar un instrument tehnic, care contine dispozitii referitoare la probleme precum marcarea si intretinerea frontierei sau modul de folosire a apelor de frontiera.

Presedintele roman Traian Basescu declarase inca de acum un an ca nici nu se gindeste sa fie de acord cu un tratat care sa consfinteasca pactul Ribbentrop Molotov, de aceea formula gasita de cele doua state nu face obiectul liniei de granita, dar in acelasi timp satisface cerintele europene si da posibilitatea Republicii Moldova de ajunge mai aproape de Uniunea Europeana.
Previous Next

XS
SM
MD
LG