Linkuri accesibilitate

Partidul președintelui Alieyev cîștigă suspect de ușor alegerile


Opoziția azeră critică nepostismul și faptul că puterea a folosit toate resursele administrative pentru a-și asigura victoria.

Cum era de aşteptat, alegerile generale din Azerbaidjan au fost câştigate fără probleme de partidul preşedintelui Aliyev, Noul Partid Azer şi de alţi candidaţi, leali preşedintelui. Opoziţia şi observatori străini au avertizat că votul nu are cum să fi fost corect şi liber. Fără nici un rezultat.

Comisia Electorală Centrală a anunţat că, după numărarea a 90 la sută din voturi, partidul prezidenţial şi aliaţii acestuia şi-au mărit majoritatea parlamentară: la 70 de mandate din totalul de 125. Restul a fost câştigat de aliaţi ai preşedintelui ţării.

Participarea la vot a fost cu puţin peste 50 la sută şi printre noii parlamentari se numără soţia preşedintelui, unchiul acestuia şi soţul verişoarei preşedintelui Aliyev.

Comisia Electorală Centrală, partidul de guvernământ şi observatorii din Comunitatea Statelor Independente au declarat alegerile libere şi corecte. Declaraţie contestată de partidele de opoziţie.

Ali Kerimli
Ali Kerimli, liderul Frontului Popular Azer, arată că puterea a folosit toate resursele administrative pentru a-şi asigura victoria şi avertizează că Azerbaidjanul a luat-o pe o pantă periculoasă. În opinia politicianului de opoziţie, puterea şi-a pierdut orice simţ al resposabilităţii. Pentru Isa Gambar, al lider al opoziţiei, alegerile de duminică seamănă cu simulacrul din timpurile sovietice.

În ziua votului, opoziţia si câţiva jurnaliştii, inclusiv un corespondent al Europei Libere la Baku, au observat cu alegătorii au fost duşi cu autobuzele de la un centru de votare la altul.

Afgan Mammadov, membru al Partidului pentru Cetăţeni şi Dezvoltare, povesteşte de un grup de alegători, care a venit la centrul unde el era în comisia electorală, grup care nu avea nici un act de identitate. Cu toate acestea au avut voie să voteze, iar el a fost bruscat, în momentul când a încercat să intervină. Se vorbeşte şi de măsluirea numărătorii voturilor.

Multe neregularităţi şi abuzuri au fost consemnate şi înainte de alegeri. Organizaţii internaţionale pentru apărarea drepturilor omului şi observatori OSCE afirmă că au informaţii credibile despre intimidarea candidaţilor opoziţie, care oricum aproape că nu au avut acces la mediile de informare.

Dar până acum, regimul Aliyev s-a bucurat de multă toleranţă din partea occidentului, toleranţă explicată de mulţi experţi prin faptul că are imense resurse de petrol, interesante pentru europeni dar şi pentru Statele Unite.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG