Linkuri accesibilitate

20% din informația tehnico-științifică mondială editată în limba rusă


Argumentele lui Valeri Climenco, lider al mișcării „Ravnopravie”.


La scrutinul din 28 noiembrie alegătorii vor trebui să-şi dea votul pentru unul din cele 20 de partide sau pentru unul din cei 20 de candidaţi independenţi. Anumite partide inscrise in cursa electorala ar vrea ca Rusa sa devina o doua limba de stat. Este si una dintre promisiunile miscarii Ravnopravie, pe care o reprezinta Valeri Climenco.

Europa Libera: Rusa – a doua limba de stat. Este una dintre promisiunile miscarii „Ravnopravie”, care s-a lansat in alegerile parlamentare din 28 noiembrie... Este un truc electoral sau insistati din alte considerente?


Valerii Climenco
: Miscarea „Ravnopravie” activeaza de vreo 9 ani. In programul nostru este stipulat ca „Ravnopravie” va lupta ca limbii ruse sa i se confere statutul de o a doua limba de stat. Aceasta insistenta nu este un truc electoral, ci un scop in sine.

Vreau sa va spun ca nu numai minoritatile etnice ar fi interesate ca rusa sa devina o a doua limba de stat, dar si moldovenii. Pentru ca moldovenii fiind privati de posibilitatea de a insusi si cunoaste limba rusa, sunt privati de accesul la o mai vasta informatie din domeniul tehnico-stiintific. Astazi, 20 % din aceasta informatie in intreaga lume este editata in limba rusa, 40% in engleza, pe cand in romana doar 0,015 %. Iata de ce, chiar si din punct de vedere istoric s-a creat situatia ca rusa e o a doua limba de comunicare.

76 % din locuitorii Moldovei au spus ca rusa ar fi limba lor natala sau a doua limba. Iata de ce trebuia sa mentinem aceasta tendinta de a cunoaste cel putin doua limbi. Sa educam si sa formam o societate moldava culta. Dar astazi ce avem, multi dintre copii nu mai cunosc rusa, ei vorbesc doar moldoveneste, dar foarte prost. Si oportunitatile lor sunt ingradite. Ei nu mai pot pleca inafara Moldovei, ca sa-si gaseasca un loc de munca, cel putin in spatiul CSI. Ei nu cunosc nici limbile europene, pentru a putea merge in UE.

In concluzie e o problema pentru moldoveni si pentru etniile conlucuitoare. Iata de ce ideea sa oficializam limba rusa trebuie aparata si pusa in aplicare. Noi contam si pe sustinerea moldovenilor. De altfel, conform sondajelor 54 % din cetatenii Moldovei susțin propunerea ca rusa sa aiba statut de o a doua limba de stat. Asta inseamna ca rusii trebuie sa cunoasca limba moldoveneasca, iar moldovenii sa aiba posibilitatea sa stie limba rusa. Si in felul acesta vom avea armonia interetnica spre care tindem.
XS
SM
MD
LG