Linkuri accesibilitate

O rețea de spionaj a Moscovei demantelată în Georgia


Ofițeri de poliție georgieni îl arestează pe Piotr Davrishadze acuzat de spionaj în favoarea Rusiei
Ofițeri de poliție georgieni îl arestează pe Piotr Davrishadze acuzat de spionaj în favoarea Rusiei

Rusia răspunde acuzînd Tbilisi de „spionită cronică anti-rusă”.


Georgia a anunţat arestarea a 13 persoane, majoritatea cetăţeni georgieni, dar si 4 ruşi, sub bănuială că ar spiona în favoarea Rusiei. Anunţul a fost făcut la Tbilisi de seful adjunct al serviciilor de contrainformaţii georgiene într-o conferinţă de presă. Coincidenţă sau nu, Rusia sărbătoreşte astazi Ziua serviciilor secrete şi a reacţionat cu indignare, calificînd acţiunea georgienilor drept „o provocare”.

„Succesul operaţiunii s-a datorat deciziei guvernului din 2006 de a-i amnistia pe cei care au recunoscut să au colaborat cu servicii secrete străine. Operaţiunea de acum a serviciilor secrete georgiene a fost plănuită în baza informaţiilor de la mai multe persoane care atunci s-au prezentat la ministerul de interne”, a declarat adjunctul serviciilor de contrainformaţii georgiene, Otar Orjonikidze. El a mai declarat ca cei 13 suspectaţi a fi spioni au avut functii in armata georgiana, mulţi dintre ei fiind piloţi. Ei ar fi transmis informatii militare serviciilor secrete rusesti GRU.



Activitatea acestui grup, spun oficialităţi georgiene citate de serviciul georgian al postului nostru de radio, ar fi fost centrată pe regiunea Ajara, regiune asupra careia Tbilisi a preluat controlul în 2004.

Televiziunea georgiana a prezentat fragmente din ancheta serviciilor de contrainformaţii, în care sunt arătate marturii ale celor arestaţi, inclusiv a unui ofiţer georgian care a recunoscut că a fost şantajat pentru a deveni spion rus. Potrivit agentiei France Presse, toţi cei 13 suspecți de spionaj ar urma sa compară în faţa tribunalelor georgiene.

Reacţia Rusiei a fost imediată: Ministerul de externe de la Moscova a caracterizat incidentul drept „ o provocare”, iar adjunctul ministrului rus de externe Grigore Karasin a spus ca este o „farsa politică”, menită să discrediteze Rusia înaintea summitului NATO de la Lisabona, summit la care urmează să participe şi preşedintele Rusiei, Dmitri Medvedev. O altă oficialitate rusă a vorbit despre „spionită cronică anti rusească” a regimului preşedintelui Mikail Saakashvili. Patru dintre cei 13 arestati sunt cetăţeni ruşi. Potrivit agentiei France Presse unul ar fi ofiter in cadrul GRU, doi sunt inspectori portuari şi unul este om de afaceri.

Intre Rusia si Georgia nu există relaţii diplomatice de la războiul ruso-georgian din 2008, război în urma căruia Rusia a recunoscut independenţa Abhaziei şi Osetiei de Sud. Rusia continua sa aibă mii de militari desfăşurati in cele doua provincii separatiste, în ciuda acordului de încetare a focului negociat in august 2008 de Franţa, în numele Uniunii Europene. Independenta celor doua regiuni separatiste a fost recunoscuta numai de Nicaragua, Venezuela şi insula Nauru.

Nu este prima data cînd Georgia arestează persoane suspectate de spionaj in favoarea Rusiei, iar acum ministerul georgian de interne a dat o declaraţie în care spune că acţiunea ce s-a încheiat cu reţinerea celor 13 oameni a început acum patru ani şi a putut fi finalizată pentru că Georgia a putut să infiltreze un fost ofiţer sovietic in cadrul serviciilor secrete ruseşti, prin care s-au obţinut codurile celor 13 presupuşi spioni.
XS
SM
MD
LG