Linkuri accesibilitate

Supărarea Alianței Moldova Noastră


AMN contestă sondajul CBS-Axa și cere sancționarea Centrului de investigație sociologică.


Alianţa Moldova Noastră a contestat astăzi rezultatele sondajului realizat de Centrul de investigaţie sociologică şi marketing CBS-AXA, prezentat joi opiniei publice. Mai mult, AMN a cerut Comisiei Electorale Centrale să oblige această instituţie să dezmintă rezultatele sondajului. Potrivit CBS-AXA, viitoarele alegeri nu vor schimba substanţial actuala configuraţie în Parlament, cu excepţia faptului că AMN ar putea să nu treacă de pragul electoral. Detalii, de la Radu Benea
.

Alianţa Moldova Noastră cere Comisiei Electorale Centrale sancţionarea Centrului de investigaţie sociologică CBS-AXA. Prim-vicepreşedintele AMN Victor Osipov a declarat astăzi într-o conferinţă de presă că potrivit articolului 64 din Codul Electoral, orice sondaje de opinie în perioada electorală pot fi realizate numai cu înştiinţarea prealabilă a Comisiei Electorale Centrale. În plus, la CEC mai trebuie prezentate în mod obligatoriu şi informaţiile despre comanditarul sondajului. O asemenea normă a fost aprobată în vara acestui an de Parlament pentru a preveni trucarea sondajelor sau utilizarea acestora în scopul manipulării opiniei publice, spune Victor Osipov. Fruntaşul AMN susţine că sondajul CBS-AXA ar fi tocmai un instrument de manipulare a opinie publice, menit să descurajeze electoratul democrat şi să motiveze electoratul comunist.

Ion Jigău
Aceste acuzaţii au fost dezminţite încă de ieri de directorul centrului sociologic, Ion Jigău, care a spus că nu poate fi pro-comunist pentru că face parte din conducerea Partidului Democrat, dar că nici acest lucru nu-l împiedică să fie echidistant. Mai mult, Ion Jigău a spus că a înştiinţat autoritatea electorală despre faptul că vor face public sondajul şi chiar i-a invitat pe reprezentanţii săi la conferinţa de presă.

Comisia Electorală Centrală încă nu a dat un răspuns oficial sesizării depuse astăzi de AMN. Dar, se pare că membrii Comisiei şi-au format deja o părere. Cel puţin aşa a lăsat să se înţeleagă la finalul şedinţe de azi a CEC, preşedintele acesteia Eugen Ştirbu. Imediat după aceasta, secretarul CEC, Iurie Ciocan a făcut pentru presă precizările de rigoare.
Iurie Ciocan


Iurie Ciocan: „Dacă e să urmărim prevederile Codului electoral şi anume art. 64 prim, alineatul 10 din Codul Electoral care prevede expres că în prealabil CEC urmează să fie informată despre efectuarea acestui sondaj, o asemenea adresare la CEC în cancelarie nu a fost înregistrată. Codul electoral prevede că CEC poate aplica sancţiuni sub formă de avertisment doar concurenţilor electorali pentru încălcarea legislaţiei electorale. Punct. Deci, noi nu avem treabă cu centrele de sociologie ori cu acţiunile, inacţiunile persoanelor fizice, ori ale instituţiilor statului care vor întreprinde una sau alta măsuri în cadrul acestei campanii. Cei care se simt lezaţi în cadrul acestui sondaj, urmează în mod legal să-şi revendice drepturile prin intermediul instanţelor de judecată. Noi doar am constatat faptul că formal nu a fost respectat art.64 alineat 1”.

Sondajul CBS-AXA i-a dat AMN-ului sub 2% din simpatiile electoratului. Prim-vicepreşedintele AMN, Victor Osipov, a declarat astăzi că datele proprii culese din teritoriu arătă că AMN ar avea în prezent susţinerea a 110 mii de alegători, ceea ce reprezintă 7 %, pragul de trecere pentru partide fiind de 4 %.
XS
SM
MD
LG