Linkuri accesibilitate

Statele Unite sînt preocupate de cazurile de asasinare ale ziariștilor și oponenților ruși


Philip Gordon la o conferință de presă în Armenia

Philip Gordon: avem o agendă politică şi strategică în relaţia cu Rusia, şi credem că am făcut multe progrese, dar cazurile trebuie rezolvate.


Asistentul secretarului de stat american pe probleme europene si Eurasiatice, Philip Gordon s-a întors recent dintr-o vizita facuta în Rusia, Polonia si Germania înainte de summitul NATO si la reuniunea Consiliului NATO - Rusia programate sa aiba loc la Lisabona. Un interviu acordat de oficialul amrican corespondentei Europei Libere la Washington, Heather Maher, este rezumat de Lucian Ştefănescu

În timpul vizitei sale în Rusia, Philip Gordon s-a întîlnit şi cu reprezentanţi ai unor organizaţii neguvernamentale, cărora le-a spus că America este preocupată de faptul că multe cazuri de assinare a unor jurnalişti şi activişti ruşi (Anna Politkovskaya, Paul Hlebnikov, Natalia Estemirova, Serghei Magnitsky) continuă să rămînă nerezolvate.

Philip Gordon: „Aducem constant vorba de aceste cazuri la toate nivelele în discuţiile cu interlocutorii noştri ruşi. Toată lumea ştie că avem o agendă politică şi strategică în relaţia cu Rusia, şi credem că am făcut multe progrese în această relaţie, spre binele ambelor părţi. Dar chiar şi atunci cînd preşedintele Obama şi secretarul de stat Clinton se concentrează pe cooperarea noastră politică şi strategică, ei nu pierd din vedere că America e foarte îngrijorată de aceste cazuri, care trebuie rezolvate, iar anchetele să ducă la puneri sub acuzare.”

O alt punct sensibil din relaţiile ruso-americane e situaţia din Georgia. America recunoaşte suveranitatea şi integritatea teritorială a Georgiei, în timp ce Rusia are trupe pe terioriul georgian, în Abhazia şi Osetia de Sud, şi a recunoscut suveranitatea acestor provincii separatiste. Philip Gordon a spus că s-a discutat la Moscova despre această problemă, dar s-a căzut de acord ca ea să nu fie o piedică în bunele relaţii ruso-americane. De accea, corespondenta Europei Libere Heather Maher l-a întrebat pe asistentul secretarului de stat american pe probleme europene şi eurasiatice dacă există vreo presiune, şi de unde vine ea, pentru a remedia această neconcordanţă cu politica americană.

Philip Gordon: „Nu credem că ar fi în interesul nostru, nici al Rusiei, nici chiar al Georgiei să refuzăm să discutăm cu Rusia, să refuzăm să căutăm un teren comun, să refuzăm să ajungem la o înţelegere în orice domeniu, pînă ce această spinoasă chestiune nu e rezolvată. Aşa că punem problema în discuţiile noastre cu guvernul rus, sprijinim Georgia pe plan internaţional la tratativele de la Geneva, încercăm să convingem organizaţiile internaţionale – OSCE şi ONG-urile – să sprijine Georgia. Şi am reuşi să convingem alte ţări să nu recunoască Osetia de Sud şi Abhazia”.

Statele Unite s-au pronunţat clar împotriva apelului făcut de Rusia pentru un nou tratat de securitate europeană. Va fi acesta un impediment în încecarea americanilor de a-i convinge pe ruşi la reuniunea Consiliului NATO-Rusia de la Lisabona, şi după ea, să accepte cooperarea în chestiuni cum ar fi apărarea anti-rachetă şi noile ameninţări? Şi ce libertate de manevră există în modelarea poziţiei americane?

Statele Unite şi mulţi din aliaţii lor, spune Philip Gordon, au spus că nu e nevoie de un nou tratat pentru că există deja instituţii eficiente, şi ar fi o pierdere de timp discutarea unui nou tratat dificil de negociat şi ratificat, şi în cele din urmă inutil.

În acelaşi timp, Washingtonul doreşte să discute despre securitatea europeană şi diplomatul american nu crede că ruşii se aşteaptă ca America să-şi modifice poziţia în această privinţă.

Întrebat dacă Washingtonul e îngrijorat de îndepărtarea Ucrainei de reformele din timpul Revoluţiei Portocalii şi apropierea ei de Rusia sub preşedintele Victor Ianucovici, Philip Gordon spune că Ucraina poate să aibă relaţii bune în acelaşi timp şi cu Rusia, şi cu Statele Unite şi cu Uniunea Europeană. Americanii, precizează însă Gordon, aşteaptă de la guvernul de la Kiev să demonstreze că e capabil de asta.
XS
SM
MD
LG