Linkuri accesibilitate

Reacții internaționale la intenția americană de devalorizare a dolarului


Wolfgang Schäuble: decizia Băncii Centrale americane Statele Unite nu-şi rezolvă propriile probleme şi crează probleme altora.


Banca centrală a Statelor Unite a anunţat că va pompa bani în economia americană pentru a o ajuta să se relanseze mai rapid. De acum şi până în iunie, anul viitor, banca centrală ar urma să tipărească în total 600 de miliarde de dolari. În America, decizia a fost apreciată în fel şi chip, dar în lumea largă reacţia a fost aproape unanim negativă. Motivele ni le-a explicat de la Washington corespondentul Europei Libere, Charles Recknagel. Relatarea lui este sintetizată de Mircea Ţicudean.

Pentru economiile lumii, altele decât cea americană, riscul cel mare al tipăririi de dolari este devalorizarea monedei americane. Un dolar slab este bun pentru exportatorii americani, dar reduce valoarea exporturilor altor ţări, ale căror valute se vor întări faţă de dolar. În ţările care se bazează mult pe exporturi, asta ar duce la încetinirea creşterii economice în următorii ani.

Cele mai ameninţate de spectrul dolarului slab sunt marile exportatoare precum China, Japonia sau Brazilia sau, în Europa – Germania. Iar dacă economia germană îşi încetineşte creşterea, efectul va fi simţit de îndată în toată Europa Centrală şi de Est, care este conectată la „motorul” economic german.

Un alt efect al căderii dolarului ar fi scumpirea aşa-numitelor „comodităţi”, cum sunt petrolul, metalele preţioase şi grâul. Corespondentul nostru la Washington Charles Recknagel spune însă că nu toţi experţii cred că lumea se va prăbuşi din cauza tipăririi de dolari.

Unul dintre cei cu o viziune mai puţin dramatică este economistul londonez Neil Shearing, specialist în economiile în curs de dezvoltare. Expertul de la Londra spune că decizia americană ar putea avea în ţările lumii efecte negative, dar şi pozitive, în funcţie de cum vor gestiona situaţia guvernele din ţările respective. Shearing crede că pe termen scurt, cel puţin, aşa-numitele economii emergente, în dezvoltare, vor continua să crească indiferent de soarta dolarului american.

Deocamdată, însă, ţările cu economii în plină ascensiune sunt furioase. Viceministrul de externe al Chinei, Cui Tiankai, a spus astăzi: „Statele Unite ne datorează o explicaţie” şi-a adăugat că există pericolul ca relansarea creşterii economiei mondiale să fi primit o mare lovitură. Un alt mare exportator, Germania, a reacţionat similar. Ministrul de finanţe Wolfgang Schäuble a spus ieri că prin decizia Băncii Centrale americane Statele Unite nu-şi rezolvă propriile probleme şi crează probleme altora.

Statele Unite au prevăzut asemenea reacţii şi şi-au pregătit şi răspunsul: anume că dacă injecţia de bani îşi face efectul, economia americană va creşte rapid, iar partenerii comerciali ai Statelor Unite vor avea de câştigat. Corespondentul nostru Charles Recknagel scrie în finalul relatării de la Washington că disputa internaţională asupra dolarului slab nu este cu totul nouă şi aminteşte că în 1971 ministrul american de finanţe, John Conolly, a reacţionat la critici cum sunt cele de astăzi cu o frază celebră: „Dolarul este moneda noastră şi problema voastră!”.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG