Linkuri accesibilitate

Turneul diplomatic al președintelui Obama în Asia


Afiș la Mumbai salutînd vizita președintelui american
Afiș la Mumbai salutînd vizita președintelui american

Obama a precizat, în contextul electoral, că turneul său ilustrează importanța piețelor asiatice pentru impulsionarea economiei americane.


Dupa dusul rece de la alegerile de marti, presedintele Statelor Unite, Barack Obama se indreapta catre Asia, intr-un turneu diplomatic. Despre obiectivele calatoriei în relatarea corespondentului Europei Libere la Washington, Valeriu Sela
.

Astazi debuteaza cea mai lunga calatorie peste hotare de pina acum, a presedintelui Obama. Escalele vor fi India, Indonezia, Corea de Sud si Japonia. Fireste ca la prima vedere, idea de a pleca in strainatate dupa infringerea categorica suferita de democrati, la alegerile de marti nu pare prea fericita, dar deplasarea presedintelui este ocazionata in principal de reuniuni internationale in Corea de Sud si Japonia, programate de multa vreme, netinind cont de scrutin.

Escala scurtata in Indonezia, tara in care Obama a petrecut patru ani de copilarie, a mai fost anulata si reprogramata de doua ori pina acum. In India, presedintele doreste sa reafirme legaturile cu democratia cu cea mai mare populatie din lume si sa intareasca reporturile economice. Administratia priveste cultivarea relatiilor cu India si alte democratii din Asia ca o contra-pondere la ascensiunea Chinei, in regiune. Obama a tinut sa precizeze, in contextul electoral ca aceasta calatorie ilustreaza importanta pietelor asiatice pentru impulsionarea economiei americane si crearea de noi locuri de munca in Statele Unite.

Dar cele intimplate marti vor afecta fara indoiala statura lui Barack Obama pe plan international, acum cind se stie ca alegerile l-au slabit ca presedinte, avind de facut fata unui Congres in care o camera e controlata de o opozitie care-i e ostila. Misiunea lui Obama este sa vorbeasca despre situatia interna din Statele Unite, dar in acelasi timp sa asigure partenerii straini ca agenda sa de politica externa nu va fi afectata.

Presedintele va reveni in tara la 14 noiembrie, cu o zi inainte de sesiunea actualului Congres, unde va avea de infruntat un partid republican, impulsionat de victorie si decis sa puna in revers politici ale administratiei. In India, presedintele va petrece trei zile, la Delhi si Mumbai - aceasta fiind cea mai lunga vizita intr-o tara, de la inceputul mandatului sau, detaliu scos in evidenta de Casa Alba. Chestiuni economice vor fi abordate la Summitul Grupului celor 20 economii majore ale lumii, summit care se va desfasura la Seul. Apoi la Yokohama, in Japonia, Obama va lua parte la Summitul de Cooperare Asia-Pacific.
XS
SM
MD
LG