Linkuri accesibilitate

Legea trebuie să fie accesibilă şi înţeleasă.


Victor Munteanu: „Instanţele moldoveneşti sunt supraîncărcate cu litigii care la origini au un conflict foarte simplu.”


În scurt timp, în localităţile rurale îşi va începe activitatea o reţea de para-jurişti. De ce a fost nevoie de crearea unei asemenea reţele şi ce servicii urmează să ofere, aflăm într-o discuţie cu Victor Munteanu, directorul Programului de drept la Fundaţia Soros Moldova.

Europa Liberă: Dle Munteanu, de ce a fost nevoie de crearea unei reţele de para-jurişiti? Nu sunt suficienţi avocaţi în Republica Moldova?

Victor Munteanu: „Există o lege clară şi răspicată: serviciile juriştilor nu pot fi ieftine, ele a priori sunt scumpe. Categoriile defavorizate de persoane nu le pot accesa. Altfel spus, oamenii trebuie neapărat să se bucure de serviciile unui jurist licenţiat, în cazul de faţă a unui avocat, atunci cînd este cazul, când vorbim despre un litigiu, despre o chestiune care se referă la soluţionarea unui conflict pe căi judiciare. Nu ştiu de ce s-a creat impresia în ultimii ani că toate conflictele neapărat trebuie rezolvate pe cale judiciară, or asta este eronat. De aceea statul nici nu poate face faţă necesităţilor foarte mari în acest domeniu, înclusiv financiare.

Victor Munteanu în studioul Europei Libere
Pentru aceasta este nevoie să existe o treaptă intermediară, adică soluţionarea conflictelor care încă nu sunt litigii pentru instanţa de judecată pe căi aşa numite para-juridice, adică de para-jurişti. Para-juriştii nu sunt nişte concurenţi ai avocaţilor. Aceştia sunt oameni din comunitate care, după o instruire foarte specială, foarte bine focusată asupra problemelor elementare de natură juridică, acordă servicii de consultanţă şi servicii de orientare juridică şi, de ce nu, de culturalizare, alfabetizare a populaţiei rurale. Este vorba de accesul la justiţie în sens foarte larg, nu la instanţă, ci la informaţie şi servicii juridice primare”.

Europa Liberă: Para-juriştii pe care îi veţi instrui urmează să ofere servicii juridice primare, cum ziceţi dumenavoastră. Ce putere juridică au acestea?

Victor Munteanu: „În general, puterea juridică nu o are decât o hotărîre a unei instanţe de judecată, este vorba de valoare sau de cât de corect este sfatul unui para-jurist în moment ce acesta nu are studii specializate. Eu am spus că este vorba de servicii foarte simple - de întocmire a unei cereri pe anumite probleme, de identificare a locului juridic a unui conflict şi de darea unui pronostic. Haideţi să mergem pe un exemplu foarte simplu, ca să înţeleagă toată lumea despre ce vorbim: în momentul în care pe noi ne desparte un gard, iar dvs pe o parte a gardului aţi amenajat un loc foarte frumos pentru odihnă cu trei flori, iar vecinul pe partea cealaltă imediată a gardului, pe propriul teren care este proprietate, îşi pune o coştireaţă, o gogineaţă unde ţine un porc. Aici apar conflicte între vecini care durează ani şi ani.

Instanţele moldoveneşti sunt supraîncărcate cu litigii care la origini au un conflict foarte simplu. Trebuie să existe cineva care să explice ce fel de conflict este acesta, să explice că la mijloc stă o chestiune care se cheamă servituţi, servitute de trecere, servitute de vedere, iar soluţia conflictului este următoarea: nu poţi ridica o anumită construcţie mai aproape de atâta, iar dumneata nu poţi avea fereastra mai aproape de atâta. Asta e ce spune legea, nu mă credeţi mergeţi şi vă judecaţi. Ajungeţi tot acolo dar cu cheltuieli foarte mari.

Asta e o soluţie, una din miile de situaţii posibile, dar cel mai complicat este atunci când oamenii, departe de centrul raional, departe de avocat, cel mai des se ciocnesc cu ceea ce înseamnă moştenirea. Oamenii înţeleg că după şase luni trebuie să meargă la ridicarea moştenirii, când, de fapt, în termen de şase luni trebuie să-şi ridice moştenirea. Or ei o fac tocmai după aceea prin hotărârea unei instanţe judecătoreşti. Este atât de simplu. Când există un deces în sat rudele trebuie să întrebe, să înţeleagă ce se întâmplă cu averea defunctului. Este un om care spune: fiţi atenţi, timp de şase luni trebuie să vă duceţi să vă ridicaţi moştenirea. Acest lucru se face la notar. De fapt, este o persoană care orientează corect către serviciile oferite de instituţii abilitate ale statului sau de către avocaţi sau de către notari. Pune problema pe calea şi făgaşul soluţionării. Să nu uităm că o bună parte a populaţiei noastre nu este doar analfabetă juridic, este analfabetă în cel mai direct sens, oamenii nu ştiu să scrie, nu ştiu să citească şi nu înţeleg ce acte sunt necesare pentru soluţionarea unor anumite probleme.”

Europa Liberă: Dle Munteanu, de ce ar fi motivaţi oamenii să se adreseze para-juriştilor? Se consideră că oamenii de la ţară nu merg la jurişti ca şi la doctor, dintr-un fel de inerţie.

Victor Munteanu: „Pentru că el este membru al comunităţii lor, este vecinul lor, este om din sat. Noi acum suntem la momentul în care instruim 31 de persoane identificate din diferite sate, foarte îndepărtate de căile de acces, de centrele raionale. Sunt oameni care au o reputaţie foarte bună în sat. Oamenii îi au în vedere şi îi ştiu ca pe oameni cumsecade, cu anumite cunoştinţe şi cu anumită etică comportamentală în satul acela. În general, nu este nimic nou, toate lucrurile se întâmplă din nou şi din nou, întotdeauna oamenii au obişnuit să vină după un sfat la oameni mai înstăriţi, mai deştepţi în localitatea respectivă.

Noi am identificat 31 de oameni cu titlu-pilot, după care ei merg în comunitate şi, printr-un acord pe care îl avem implementat cu primăriile, urmează să implementeze ceea ce învaţă aici. Trebuie să înţelegem că drepturile, legea, ceea ce numim stat de drept nu sunt o chestiune elitară şi nu trebuie să fie o chestiune inaccesibilă sau ceva de genul unui text biblic pe care, scuzaţi-mă, toţi îl citesc şi nimeni nu îl înţelege în cele din urmă.

Legea trebuie să fie accesibilă şi înţeleasă. Atât timp cât nu este, ea serveşte unor cluburi elitare şi ştiţi la ce ajungem? La repetarea fără sens a chestiunii că toată lumea are drepturi. Ce folos că le are, dacă nu are idee nici să le reproducă, nici să le utilizeze în viaţa de zi cu zi. Vreau să fiu înţeles corect: lăsăm Cezarului ce-i a Cezarului. Nu este bine ca avocaţii să se ocupe de lucruri simple, rudimentare, complicându-le tocmai pentru a le face mai scumpe, pentru a le aduce în instanţă, acolo unde sunt ei buni, la judecători. Să încercăm să soluţionăm conflicte cu mijloace comunitare făcând cetăţenii să fie pro-activi”.

Europa Liberă: Dle Munteanu, dacă ar fi să fi să faceţi un top al litigiilor, prin ce se deosebesc disputele oamenilor de la ţară faţă de neînţelegerile celor de la oraş prin prisma judiciară?

Victor Munteanu: „Valoarea pecuniară, banii care costă aceste litigii. Efortul este acelaşi, chinul pe care trebuie să îl depună, banii pe care trebuie să-i bage omul în litigiul acesta este tot atâta, tot atâţia judecători sunt implicaţi, tot atâtea trepre judiciare, însă valoarea pecuniară este foarte mică a acestor litigii. Ele la origini au conflicte uşor soluţionabile, atât timp cât nu ajung litigii în instanţă. Odată ajuns în instanţă nu mai are reverso.”

Europa Liberă: Dle Munteanu, cât o să coste aceste servicii oferite de para-jurişti?

Victor Munteanu: „Vă spun exact: nu costă nimic, costă pomană. Prin natura lor, aceste chestiuni sunt comunitare, ei nu pot pretinde bani pentru serviciile oferite. Vă spun foarte exact: aceste persoane, la moment, vor avea o remunerare foarte simbolică în cadrul proiectului, care nu depăşeşte două mii şi ceva de lei lunar pentru o zi plină de muncă. Urmează să vedem cum putem aduce din terţe surse bani pentru funcţionarea acestoi proiect. Trebuie să înţelegem că nu putem să ne uităm îngust la această problemă, nu este o problemă de drept, este o problemă de dezvoltare comunitară şi de pro-actisim comunitar al membrilor comunităţii.

Este vorba de democratizare în zonele rurale şi aici trebuie să fim, puţin de spus invetivi şi abili, trebuie să identificăm surse donatoare pentru funcţionarea unor astfel de mecanisme cum ar fi para-juriştii, medierea comunitară, alternative de tot neamul la ceea ce se cheamă procesul judiciar clasic”.

Europa Liberă: A fost Victor Munteanu, director de Programe DREPT la Fundaţia Soros-Moldova. Pe pagina de internet a fundaţiei – soros.md, veţi putea accesa lista localităţilor unde para-juriştii vor fi gata să răspundă întrebărilor dumneavoastră.
XS
SM
MD
LG