Linkuri accesibilitate

Cel mai popular lider al centriștilor bulgari acuzat de corupție


Ministrul de interne Tvetan Tvetanov
Ministrul de interne Tvetan Tvetanov

Parlamentul bulgar a respins cererea opoziției de constituire a unei comisii de anchetă a situației financiară și a viceprim-ministrului și ministru de interne, Țvetan Țvetanov.


În Bulgaria, opoziţia s-a pornit să demaşte presupusa corupţie în rândurile miniştrilor, dar a uitat că nu are majoritate parlamentară. Detalii, de la Petio Petkov
.

Cu 65 de voturi „pentru”, 105 – „împotrivă” și două abțineri Parlamentul bulgar a respins cererea opoziției privind constituirea unei comisii de anchetă cu sarcină de a verifica situația financiară și materială a viceprim-ministrului și ministru de interne, Țvetan Țvetanov. Colaboratorul cel mai apropiat al omului forte Boiko Borisov, conduce în topul celor mai populari politicieni bulgari. El este acuzat că în decurs de trei ani în care ocupa postul de viceprimar al capitalei, a achiziționat șase proprietăți de lux dintr-un om de afaceri care a cîștigat licitații publice ale primăriei în valoare de peste 10 milioane de euro.

Ieri, Țvetanov a răspuns în Parlament atacurilor, prezentând o serie de documente fiscale. Ministrul de interne a refuzat să-le numească pe cele 3 companii pentru care a efectuat servicii de consultanță contra plată.

Vicepreședinta Partidului socialist (fost comunist) Cornelia Ninova a declarat că de cînd centriștii din partidul GHERB conduc țara, corupția a înflorit, iar de cînd Țvetanov este șef al internelor contrabanda a crescut cu 40%. „Explicațiile viceprim-ministrului sînt neconvingătoare, documentele fiscale, prezentate de el arată că familia sa a trăit în mizerie în ultimii 3 ani iar apartamentele cumpărate au fost de fapt dăruite lui Țvetanov, la un preț de 3 ori sub cel al pieții. Opoziția va sesiza Procuratura generală”, a mai spus Ninova.

Iane Ianev - liderul partidului „Ordine, legitate și dreptate”, care a inițiat primele atacuri la adresa lui Țvetanov, a declarat că cea ce a apărut în spațiul public reprezintă o mică parte din cazurile de corupție ale viceprim-ministrului.

Președintele socialist, Gheorghi Părvanov, s-a alăturat ofensivei anti-Țvetanov punând 4 întrebări - Ce politicieni au avut relații de afaceri cu Alexei Petrov, denumit de ministrul de interne cap al mafiei bulgare și care sînt firmele lor? Este vizat premierul Borisov. Care sînt politicienii care l-au angajat pe Petrov, zis Tractorul, în serviciile secrete? Ce afaceri comune a avut primaria din Sofia cănd ea a fost condusă de Borisov, cu companii lui Petrov? Dacă Tractorul a sponsorizat partidul GHERB.
XS
SM
MD
LG