Linkuri accesibilitate

Moldova între Botswana și Mongolia


O țară în categoria celor cu dezvoltare umană medie, dar cu progrese în asigurarea climatului propice de afaceri.


Anul acesta este mai uşor să faci afaceri în Moldova decât anul trecut, iar prognoza pentru 2011 este încă şi mai bună. Aşa sugerează un raport al Băncii Mondiale dat publicitatii astazi. Iar un alt raport, al Naţiunilor Unite, plasează Moldova pe locul 99 din 169 de ţări în ce priveşte „nivelul dezvoltării umane”
.

Anul viitor Moldova este plasata pe o poziţie încă şi mai bună decît în acest an. Este concluzia pentru Moldova din raportul Bancii Mondiale „Doing business 2011” dat publicităţii astăzi. Iar în Indexul uman al dezvoltării, un raport ONU care a analizat situaţia ţărilor lumii în ultimii 40 de ani, Moldova este plasata in categoria ţărilor cu dezvoltare medie... ocupînd poziţia 99 din 169 de ţări analizate de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Cei 40 de ani analizaţi de raportul PNUD au fost ani de transformări mari în Europa Centrală şi de Răsărit şi Asia Centrală iar la jumătatea intervalului, adică acum 20 de ani, majoritatea ţărilor din regiune au trecut de la un tip de sistem politic si economic la un altul. Aceasta situaţie, se arată în raport a dus la o integrare dificilă a ţărilor din regiune în economia de piaţă globală şi a dus, nu de puţine ori la scăderea dramatică a nivelului de trai sau a situaţiei sănătăţii publice.

In Rusia de exemplu, speranţa de viata a scăzut de la 69 de ani în 1970 la 67 în 2010, şi aceiaşi fenomen se observă în Belarus şi Ucraina, ca de altfel în ţările ce au făcut parte din Uniunea Sovietică. „Cu toate că prăbuşirea sistemului socialist şi comunist în Europa Centrală şi de Răsărit şi destrămarea Uniunii Sovietice au însemnat si noi posibilităţi politice şi economice, procesul de tranziţie a afectat în mod diferit ţările regiunii”, spune Jeni Klugman, principalul autor al raportului. „Apariţia practicilor democratice, care reprezintă un cîştig enorm nu a însemnat şi cîştiguri la fel de importante în domeniul dezvoltării umane pe alte coordonate”, continua autoarea raportului PNUD.

Dar, în cei 40 de ani analizaţi, ţările din aceasta regiune au vazut scăderea dramatica a numărului de oameni fără carte, durata învăţămîntului a crescut, oamenii învaţă mai mult si mai bine. Venitul pe cap de locuitor in ţările Europei Răsăritene şi Asiei Centrale, luate împreună este relativ mare , de aproape 11 500 de dolari, cu Slovacia si Cehia, ţări ale Uniunii Europene cu 20 de mii de dolari pe cap de locuitor şi cu mai puţin de 3000 de dolari pentru Tadjikistan şi Kirghistan. Clasamentul ia în seama o multime de factori, de la nivelul la trai, la gradul de egalitate , de la produsul intern brut la indexul saraciei.

Tarile lumii sunt împărţite în acest raport în patru categorii – cele cu o dezvoltare umana foarte mare – si din regiune aici sunt aşezate ţările admise recent în Uniunea Europeana – Cehia, Slovenia, Slovacia, Malta, Estonia, Ciprul, Ungaria si Polonia, urmate de ţări cu dezvoltare umana ridicată – şi aici găsim ţări din Uniunea Europeana precum Lituania, Romania, Letonia, sau ţări candidate la Uniunea Europeana precum Croaţia, Balcanii de Vest, dar si ţări din Parteneriatul estic al Uniunii Europene ca Georgia, Ucraina, Belarus, Azerbaijan , Armenia, dar şi Federaţia Rusă. Moldova se află în categoria a treia, a ţărilor cu o dezvoltare umană medie, laolaltă cu Turkmenistanul, Uzbechistanul, Kirghistanul si Tadjikistanul. In aceiaşi categorie este plasata şi India, de altfel.

In Europa Centrală şi Asia Centrală nu sunt şi ţări aflate în categoria a 4-a şi anume cu o dezvoltare umana foarte joasă... in aceasta categorie raportul PNUD pune mai ales ţările africane. Moldova este plasata aşadar in categoria a treia, pe pozitia 99. In Index, înaintea Moldovei este Botswana, iar după ea, pe poziţia 100, Mongolia.

Celalalt raport dat astăzi publicităţii, cel al Băncii Mondiale priveşte catre un aspect specific al dezvoltării umane şi anume la uşurinţa cu care se pot face afaceri, si aici în ultimii ani Moldova a mers din ce în ce mai bine. Dacă în 2009 era plasată pe poziţia 108, in 2010 a avansat 14 locuri, fiind pe 94, pentru a prognoza pentru 2011 să fie 90, adică cu 4 poziţii mai bine. Banca Mondiala ia in seama criterii legate de cît de simplu sau de complicat este sa deschizi o afacere, care este legislatia muncii şi procesul birocratic. Redactorul-şef al publicaţiei Economist de la Chisinau, Vlad Bercu spune că Moldova mai are multe de făcut pînă sa fie o ţară într-adevăr „ofertantă” pentru oameni de afaceri şi investitori.
Previous Next

XS
SM
MD
LG