Linkuri accesibilitate

Cu toții la vot ?


„Ori mergem cu comuniștii așa cum a fost pînă acum, ori luăm drumul încetișor, încetișor spre Europa.”


40 de concurenti electorali. 20 de partide şi 20 de candidaţi independenţi aspira la cele 101 mandate ale Parlamentului. Este o concurenţă-record, spun observatorii. Şi electorii au o problema: buletinul de vot este lung de aproape un metru. Cat de important este acest vot din 28 noiembrie?, a cautat sa afle corespondentul Europei Libere, Paul Hodorogea.

Adrian Silvestru, un tânăr care a facut studii la Chişinău şi la Moscova, spune că nu ştie daca o să voteze, pentru că merge la munca în Rusia, dar crede ca votul din 28 noiembrie este foarte important.

„Au sanse foarte mari sa se intoarca comunistii inapoi. Si acum toata ţara trebuie sa se gandească: oameni buni, ce facem? Ori mergem cu comunistii asa cum a fost pana acum, ori luam drumul incetisor incetisor spre Europa. Macar ca dupa cum am inteles de la UE, in urmatorii 10 ani nu mai intra nimeni. Trebuie sa votam noi niste oameni in care sa avem incredere şi sa nu mai fim discutati atata in Europa, că Moldova, comunişti, că acolo e Doamne fereşte ce se face. Eu, de exemplu, plec la ruşi. Acolo ei vorbesc ca la noi e revolutie, ca murim toti de foame, ca in magazine nu e nimic, toti pleaca din ţară. Daca se intorc comunistii inapoi – sigur va fi o razbunare. Vor pleca foarte multi din posturi, vor spune ca ăştilalţi au furat foarte mult, trebuie totul de la inceput, programele lor, iarasi se va pierde timp. Despre furat, oricum o sa se fure, doar că sub diferite metode.”

Pe Natalia am intalnit-o in parc, in timpul pauzei de masă. Ea consideră că mai important decat participarea la vot este alegerea pe care o face fiecare cetăţean.

„Cand mergi la vot dai dovada de respect faţă de tine, de popor, şi de responsabilitate ca cetăţean al ţării.”

Europa Liberă: La asta trebuie sa se gandească oamenii atunci cand iau decizia daca sa mearga sau nu la vot.

„Si mai ales tineretul, care e putin cam greu de mişcat atunci cand nu are interes sau atunci cand nu este imboldit. Pentru ca de obicei tineretul face ceva daca cineva ii da un imbold şi mai putin actionează din proprie initiativă.”

Europa Liberă: De ce imbold ar avea acum tineretul nevoie ca sa iasă masiv la vot?

„De fapt asta tine de cultura pe care ei deja o au, de valorile care deja le-au fost insuflate. Daca au fost educati in spiritul patriotismului – o sa meargă. Dar daca au avut de mici copii alte interese, atunci le e mai putin important. In 2009 au demonstrat altceva.”

Mihail Vasilevici, asa s-a prezentat interlocutorul meu, este convins că de actualele alegeri depinde viitorul Moldovei.

„Daca nu o sa votam, asa si o sa ramana. Nu se va alege nimic si va fi criza politica si mai departe. Si lumea in general se va dezamagi si de conducerea asta cu totul. Un om sa se convinga pe altul e putin. Eu, de pildă, pe prietenul meu pot sa nu-l pot convinge să iasa la vot. El e cu alte concepţii, eu cu altele. El s-a saturat si nu mai vrea poate. Nu mai are rost.”

Valeriu, un bărbat pe care l-am cunoscut lângă catedrala din Chisinau, s-a arătat surprins când l-am intrebat dacă va participa la alegeri.

„Stranie intrebare. Isi fac o datorie. Eu stiu precis ca am sa particip la vot.”

Europa Liberă: Cum se educa datoria asta de a vota? In familie in societate, la scoala?

„Se educa, am sa vorbesc la timpul trecut. Inainte, cand copiii ne ascultau, nu erau computere, nu erau alte chestii. Eu, de pildă, am o fiică, are 18 ani. Pe tema asta nu ca nu vrea sa ma asculte, dar ei nu-i sunt interesante dezbaterile pe această temă. Pentru ca la ea s-au creat acum o ideologie a ei.”

Puţini din cunoscuţii şi rudele Tatianei Casian, o tânără economistă, vor merge la vot, asa spune ea.

„Cred ca trebuie timp. Daca vor fi schimbari pozitive, cred ca lumea va merge la vot. Dar e nevoie de timp şi perseverenţa din partea conducatorilor nostri. Lumea sa vada ca s-a schimbat ceva.”
XS
SM
MD
LG