Linkuri accesibilitate

„Am fi vrut să iasă mai bine, dar a ieşit ca de obicei”


Victor Cernomârdin (1995)
Victor Cernomârdin (1995)

Dispariția unui înalt funcționar post-sovietic: Victor Cernormîrdin.


A murit, la 72 de ani, Victor Cernomârdin, cel mai longeviv premier al Rusiei post-sovietice şi creatorul concernului Gazprom. Lucian Ştefănescu:

Viktor Cernomîrdin va fi ţinut minte drept cel mai longeviv prim-ministru în funcţie al Rusiei post-sovietice, şi drept un politician priceput care şi-a condus ţara într-una din cele mai tulburi perioade ale sale de după căderea Uniunii Sovietice.

Fostul mecanic va intra în istorie şi pentru că a înfiinţat gigantul energetic Gazprom, la ora actuală cea mai mare companie de gaz din lume.

Mulţi politicieni ruşi, prieteni dar şi adversari politici ai lui Cernomîrdin, s-au alăturat Kremlinului în a aduce un omagiu unui om care a lăsat o marcă puternică asupra ţării sale, şi care a ajutat Rusia să se scuture de moştenirea comunistă şi să adopte economia de piaţă.

Fostul vice prim-ministru Anatoli Ciubais a făcut parte din cabinetul Cernomîrdin şi a supervizat controversatul program de privatizare al Rusiei: „A fost un politician apropiat de oameni. Dacă n-ar fi fost el, ţara noastră ar fi avut o altă viaţă astăzi”

Preşedintele Consiliului Federaţiei, camera superioară a parlamentului de la Moscova, Serghei Mironov a spus că Rusia a pierdut un politician înţelept, pregătit oricînd să se angajeze într-un dialog politic constructiv.
Un alt politician rus, Vladimir Rîjkov, rememorează perioada cînd a lucrat, la mijlocul anilor 90, alături de Cernomîrdin în partidul Casa Noastra Rusia, şi spune că acelea au fost „vremuri minunate”: „Era o persoană extraordinar de decentă, de responsabilă, şi foarte de treabă. Nu ridica niciodată glasul”

Deşi părea deseori a fi o oficialitate plictisitoare de tip sovietic, Victor Cernomîrdin îşi amuza deseori conaţionalii cu afirmaţiile sale directe şi cu dublu sens. Una din cele mai faimoase spuse ale sale se referă la reformele financiare din anii 90: „Am fi vrut să iasă mai bine, dar a ieşit ca de obicei”.

În timpul mandatului său de premier, din decembrie 1992 pînă în martie 1998, Victor Cernomîrdin a fost un sfătuitor de încredere al preşedintelui de atunci al Rusiei Boris Elţîn. A servit şi ca preşedinte în exerciţiu pentru 23 de ore, cînd Elţîn a fost operat de inimă în noiembrie 1996.

Cînd insurgenţii ceceni au luat ostateci în oraşul Budionovsk din sudul Rusiei în 1995, iar Boris Elţîn se afla în vizită în Statele Unite, Cernomîrdin a negociat eliberarea celor o mie de ostateci, oferindu-le separatiştilor ceceni cale liberă să se retragă spre Cecenia – ceea ce i-a cîştigat simpatia ruşilor de rînd, dar i-a atras mînia din partea intrasigenţilor de la Kremlin.

A avut o contribuţie semnificativă în negocierile de pace din timpul războiului civil din Tadjikistan în anii 90, şi în asigurarea sprijinului financiar al Moscovei pentru guvernul tadjik.

Dar poate cea mai de seamă realizare a lui Victor Cernomîrdin este crearea Gazprom-ului. Ca şef al ministerului gazelor în timpul prăbuşirii Uniunii Sovietice, Cernomîrdin a creat Gazprom adunînd laolaltă cele mai perfomante întreprinderi sovietice din domeniu. La cîteva luni după ce a fost numit prim ministru de către Boris Elţîn în 1992, el a semnat decretul de transformare a Gazprom-ului în societate pe acţiuni.

A fost demis din funcţia de premier în 1998, şi după ce a fost o perioadă parlamentar în Duma de Stat, Victor Cernomîrdin a servit ca ambasador în Ucraina, între 2001-2009, reprezentînd interesele ruseşti în disputele privitoare la preţul gazelor naturale.

Ultima funcţie pe care a ocupat-o a fost aceea de consilier prezidenţial pe teme economice în relaţia cu Comunitatea Statelor Independente.
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG