Linkuri accesibilitate

Procesul Vardanean - prima audiere a unui proces în afara legii


Irina și Ernest Vardanean
Irina și Ernest Vardanean

Irina Vardanean: „Ernest este absolut fără nici un ajutor juridic. Avocații sînt toți înfricoșați.”


La Tiraspol a început procesul împotriva jurnalistului Ernest Vardanean, după o anchetă desfăşurată în secret timp de 7 luni. Mai multe de la Radu Benea:

Irina Vardanean: „A durat mai mult de trei ore. A fost foarte încordat, dar a fost totul închis. Închis, fără nici o permisiune. Stăteau cu automate, nici nu ştiu din care regiment, sau cum să numesc, la intrare şi nu ne-a permis nici să intrăm. Nici observatorii de la OSCE nu au fost, n-au avut posibilitatea să intre. Au stat, au vorbit cu portarul şi gata. S-au întors înapoi la Chişinău.”

Europa Liberă: Nici Dumneavoastră nu aţi fost admisă la proces?

Irina Vardanean
: „Nu, n-am avut posibilitatea nici să intrăm, nici să-l vedem, absolut nimic.”

Europa Liberă: Dar Ernest?

Irina Vardanean: „Am văzut, că intrau martorii pe rând. Ei sunt colegi de-ai lui Ernest, foştii colegi, jurnalişti. Şi atât. Următorul proces vineri va fi.”

Europa Liberă: Foşti colegi de la Novîi Reghion?

Irina Vardanean: „Nu de la Novîi Reghion, alţi colegi, de mai demult. De la alte, nici nu vreau să-i numesc, ca să nu le fac probleme.”

Europa Liberă: Irina, spuneţi-ne, avocatul v-a spus cum va avea loc procesul? Va fi cu uşile închise? Va fi public? Cum se va desfăşura?

Irina Vardanean
: „Noi de la bun început am ştiut, că va fi totul închis, absolut secret. Şi toate prelungirile de arest tot aşa au avut loc, pur şi simplu mai liberal. Îl aduceau colaboratorii de la NCB. Îl puteam vedea două clipe, când intra în clădire. Acum totul este cu mult mai serios la Curtea supremă şi, din păcate, nici n-am putut cel puţin să-l vedem, fiindcă aproape de două luni nu l-am văzut. Iar avocatul, îndată ce s-a terminat procesul, a ieşit din sală şi a fugit. A spus, că este grăbit şi nici n-a vrut să vorbească cu noi.”

Europa Liberă: Ce vă spun autorităţile? O să vă permită pe durata procesului să-l mai vedeţi pe soţul Dumneavoastră?

Irina Vardanean: „Nu ştiu. Avocatul mi-a zis, că în această perioadă nimeni nu-i va permite întrevederi. Nu ştiu ce a avut în vedere, fiindcă până acum îmi spunea: cum aflăm numele judecătorului atunci îndată depunem cerere şi vom avea întrevedere cu permisiunea unui din judecători, că sunt trei. Iar astăzi îmi spune contrariu. Dar pot să zic chiar, că e fără avocat. Ernest este absolut fără nici un ajutor juridic.”

Europa Liberă: Autorităţile de la Tiraspol, înţeleg, că refuză în continuare accesul oricărui avocat, înafara celui din oficiu, pe care l-au numit ei?

Irina Vardanean: „Da. Da, refuză şi autorităţile, şi refuză şi avocaţii, la care ne adresăm, fiindcă sunt înfricoşaţi toţi, nu vor să aibă de-afacere. Asta e situaţia, din păcate.”

Europa Liberă: Până acum nu se ştie oficial nici de ce este acuzat şi cât va dura procesul? Toate aceste detalii nu vi s-au comunicat oficial?

Irina Vardanean: „Nu, din păcate nici un detaliu. Şi oficial ştim doar articolul, care i se încriminează şi atât. Ce anume, fapte concrete, nimic. Totul este secret. Dosarul este închis. Ernest a făcut cunoştinţă cu el, chiar când s-a terminat ancheta, dar nu are dreptul să spună nimic. Cu atât mai mult, că de atunci nici nu l-am mai văzut.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG