Linkuri accesibilitate

A-i vaccina pe copii sau nu


Angela Nicolau în drum spre vaccinare
Angela Nicolau în drum spre vaccinare

Dr. Anatol Melnic: fiecare nevaccinat poate infecta pe cei din anturajul său, inclusiv în colectivităţile de copii. În lipsa contraindicaţiilor medicale, cei care refuză vaccinările, spre regret, nu pot fi admişi în colectivităţile de copii.


Cresterea numarului de decese in randul copiilor in Asia Mijlocie, ca urmare a refuzului parintilor de a-i vaccina, a alarmat organizatiile de sanatate din regiune. In acest an in Tadjikistan au fost inregistrate 458 de cazuri de poliomielita, boala infectioasa care poate provoca paralizie. Din Tadjikistan boala s-a raspandit in Federatia Rusa. In Republica Moldova, spun specialistii Ministerului Sanatatii, este in crestere tendinta parintilor de a refuza sa-si vaccineze copii. Din ce cauza si care pot fi consecintele, a cautat sa afle Diana Raileanu:

Pe Angela Nicolau, mama unei fetiţe de trei ani, am întâlnit-o la o grădiniţă din capitală. Până nu demult şi ea refuza să-şi vaccineze copilul împotriva mai multor boli infecţioase. Iată explicaţia ei: „Deci există o statistică – cred că 3 % dintre copii au reacţii adverse la vaccin. Pentru medicină acest număr este foarte mic în comparaţie cu copiii care sunt vaccinaţi şi care nu se îmbolnăvesc. Dar dacă în aceste 3 % se regăseşte copilul meu? Şi atunci te implici emoţional, e copilul tău, îţi faci griji pentru el şi, desigur, nu vrei să îl vaccinezi”.

Angela a acţionat în pofida convingerii sale, atunci când a trebuit să-şi ducă fetiţa la grădiniţă. Nicio instituţie preşcolară din ţară nu acceptă copilul dacă acesta nu este vaccinat, explică Şeful centrului de imunoprofilaxie, Anatol Melnic: „Adică, fiecare care nu este vaccinat, prin faptul că face o boală poate infecta pe cei din anturajul său, inclusiv în colectivităţile de copii. În lipsa contraindicaţiilor medicale, cei care refuză vaccinările, spre regret, nu pot fi admişi în colectivităţile de copii. Noi trebuie să apărăm drepturile nu a părinţilor dar a copiilor şi totuşi se insistă, lucrătorii medicali activează şi conving părinţii de a vaccina copiii”.
dr. Anatol Melnic


Anume insistenţa lucrătorilor medicali, despre care vorbea medicul Anatol Melnic, în unele cazuri îi sperie pe părinţi, îmi spune Angela Nicolau, mama pe care am întâlnit-o în această dimineaţă la o grădiniţă din capitală: „Când vii la vaccinare, ţie nu ţi se spune ce se întâmplă cu copilul tău. Doar auzi: Vaccinare! Şi gata. Medicii noştri, pentru că la rândul lor au de prezentat o dare de seamă pentru şefii lor, ei au 20 de copii de vaccinat sau o sută, ei trebuie să termine această vaccinare. Atunci ei pur şi simplu spun: Vaccinarea - în mod autoritar. Semnează aici că ştii despre consecinţe. Pregătim copilul!”.

Svetlana Stefăneț
Lipsa de comunicare cu medicii de familie, de multe ori, îi determină pe părinţi să caute informaţii despre consecinţele vaccinării din surse cum ar fi internetul, explică medicul Svetlana Ştefăneţ, coordonator programe la UNICEF Moldova: „Informarea părinţilor este un lucru foarte important. Studiul pe care l-a elaborat UNICEF, ”Echitatea în sănătate”, arată că părinţii care au mai mult acces la informaţie refuză vaccinarea. Fiindcă atunci când nu găsesc răspunsul la întrebarea pe care îi interesează şi nu o primesc de la lucrătorul medical, care este cel mai competent în a da răspunsuri la întrebările părinţilor pentru sănătatea copiilor, atunci merg la internet unde găsesc răspunsuri eronata şi refuză vaccinarea”.

Atunci când aleg între a-şi vaccina copilul sau nu, adaugă medicul Svetlana Ştefăneţ, părinţii ar trebui să fie conştienţi că aleg între riscul de a avea un copil sănătos sau bolnav. Or, în cazul unor boli cum este rujeola – riscul de a avea o reacţie adversă la vaccin este de un caz la un milion. Pe când riscul unui copil nevaccinat de a se îmbolnăvi este de o mie de cazuri la un milion de copii. În Republica Moldova, datele statistice arată că din 20 de părinţi cel puţin unul refuză vaccinarea.
Previous Next

XS
SM
MD
LG