Linkuri accesibilitate

România: ezitări în privința politicii financiare


Problema este în ce măsură ar fi prudentă o filozofie bugetară bazată pe creștere economică, în condițiile în care semnalele revenirii sînt destul de anemice.


Economia române se reface foarte greu în comparaţie cu alte ţări central şi est-europene, iar preşedintele Băsescu şi guvernul au decis să înceapă negocieri cu FMI pentru încă un credit. Ca să-l obţină trebuie însă să controleze salarile în domeniul bugetar, cu riscul unui nou val de proteste şi greve. Despre perspectivele nu prea roz ale economiei româneşti, relatează Sabina Fati:

Presedintele Romaniei, Traian Băsescu a spus astazi ca tara va intra intr-o perioada de consolidare a stabilitatii macroeconomice in 2011, dupa ce Fondul Monetar International a estimat ca anul viitor se asteapta la o usoara crestere economica. Analistii economici sint pe de alta parte destul de rezervati, mai cu seama expertii Fondului nu au explicat niciodata de ce si-au modificat prognoza de crestere a economiei Romaniei de cel putin cinci ori de la semnarea acordului in 2009.

Problema care se pune acum este in ce masura ar fi prudenta o filozofie bugetara bazata pe crestere economica, in conditiile in care semnalele revenirii sint destul de anemice. Exista presiuni din partea partidelor si sindicatelor pentru revenirea salariilor bugetarilor la normal, fiindca taierile de 25 % care s-au aplicat erau prevazute doar pina la sfirsitul acestui an. Guvernul roman nu este insa sigur ca are suficiente fonduri pentru a reface lefurile bugetarilor, in vreme ce presedintele Traian Basescu a lasat sa se
inteleaga ca unele cresteri ar putea avea loc.

Pe de alta parte seful statului roman a explicat astazi ca a retrimis inapoi la Parlament legile privind
reducerea taxei pe valoarea adaugata de la 24 la 5 % pentru alimentele de baza si cea a neimpozitarii pensiilor de sub 2000 de lei fiindca in acest moment Romania nu are bani sa sustina astfel de initiative.

Banca Nationala a Romaniei face la rindul ei presiuni pentru mentinerea tintei de inflatie de 3,1 % pentru 2011 si de 3 % pentru 2012 si 2013, chiar in conditiile mentinerii unor incertitudini semnificative privind privind pietele interne si externe. Bancile comerciale sint nemultumite de aceste tinte, in vreme ce politicienii ar vrea la rindul lor sa se pregateasca de cheltuieli electorale in 2012 cind in Romania au loc atit alegeri locale, cit si generale.
XS
SM
MD
LG