Linkuri accesibilitate

Alegerile din Statele Unite: o modificare radicală de hartă politică


Republicanii au un cîstig net de 60 de locuri în Camera Reprezentanților, deținind acum 239 de locuri față de 196 pentru democrați.


Alegatorii din Statele Unite au modificat radical harta politica a tarii in alegerile de de la mijlocul mandatului preazidential al lui Barack Obama. Republicanii au un cistig net de 60 de locuri in Camera Reprezentantilor, detinind acum 239 de locuri fata de 196 pentru democrati. Aceasta victorie categorica este considerate de experti ca fiind o respingere a politicilor presedintelui Obama, intr-o perioada dificila pentru tara.

Republicanii ar fi cistigat probabil si Senatul, dar nu au facut-o in special din cauza diviziunilor interne din partid si candidatilor slabi pe care i-au prezentat in state cheie cum sint Delaware si Nevada. Si-au pierdut locurile deputati democrati care s-au indepartat de agenda lui Obama, dar si cei care l-au sustinut; membrii in Congres cu ani de zile de experienta, dar si unii considerati viitorul partidului.

Ce inseamna acest rezultat? Republicanii vor incerca sa submineze agenda presedintelui cu toate mijloacele de care dispun. Dar probabil cea mai proasta veste pentru Obama, in perspectiva anului electoral 2012 este ca republicanii par sa preia posturile de guvernator in state cheie – Ohio, Florida si Pennsylvania. Pentru noul lider al Camerei, John Boehner, viata nu va fi mai usoara decit pentru presedinte. El stie ca miscarea Tea Party, care a fost sabia cu doua taisuri in alegerile de ieri, este gata sa pedepseasca si republicanii, asa cum a facut-o cu democratii, daca acestia nu ofera solutii in chestiuni cum ar fi disciplina fiscala si reducerea rolului statului. Republicanii au cistigat, ce e drept, dar inca nu controleaza nici Senatul si nici Casa Alba. Actul doi al acestei confruntari politice incepe azi.
XS
SM
MD
LG