Linkuri accesibilitate

3.11 - Chișinău: Dezbateri parlamentare în jurul importurilor de gaze din Rusia


Un proiect de lege comunist, care interzice Guvernului să cumpere gaze naturale din Federaţia Rusă la un preţ mai mare de 50 de dolari pentru o mie metri cubi.


3 noiembrie 2000

Actualitatea în Republica Moldova.

Dezbateri parlamentare în jurul importurilor de gaze naturale din Rusia.

Dan Ionescu: Astăzi Parlamentul a adoptat o hotărâre privind instituirea Comisiei pentru definitivarea proiectului de buget pe anul 2001, proiect ce urmează a fi votat în cea de-a treia şi ultima lectură. În fruntea comisiei, care se va întruni pentru prima oară marţi, 7 noiembrie, a fost ales deputatul Vladimir Ciobanu, din partea Convenţiei Democrate. Despre ce anume s-a mai discutat şi hotărât în şedinţa în plen a Legislativului, relatează Alexandru Eftode.

Deputatul comunist Vasile Iov a propus astăzi, la şedinţa Parlamentului, un proiect de lege, care interzice Guvernului să cumpere gaze naturale din Federaţia Rusă la un preţ mai mare de 50 de dolari pentru o mie metri cubi. În prezent Republica Moldova importă gaze la preţul de 80 de dolari, considerat exagerat de către Vasile Iov. El a spus că Gazprom-ul „pur şi simplu jefuieşte Republica Moldova”. În acelaşi timp, Iov i-a reproşat Guvernului, că nu a semnat până acum un contract cu Gazprom-ul, prin care concernul rus s-ar fi obligat să achite taxele de tranzit a gazelor naturale în ţările europene. Potrivit lui Iov, suma acestor taxe ar fi comparabilă cu cea plătită pentru consumul anual al Republicii Moldova.

Vasile Iov: „Iesă, că din anul 93 Rusia a trecut cu preţurile mondiale numai cu Moldova. Toate celelalte ţări au primit gaz de la 40 până la 79 de dolari pentru o mie de metri cubi. Toate celelalte ţări ale CSI-ului şi ale Europei. De ce Moldova până acum a primit cu 80 de dolari? Şi voi nu vreţi să răspundeţi. Spuneţi. Eu nu aud, spuneţi mai tare. Ori aceea sunt mai bogaţi. Noi suntem cei mai săraci. Eu socot, că asta nu-i greşeală, asta e jaf.”

În replică, ministrul adjunct al Industriei şi Energeticii, Valeriu Stavinschi, a spus, că propunerile deputatului Iov sunt imposibil de realizat. Iată cum a răspuns el unei întrebări, adresate de speakerul Dumitru Diacov: „E real proiectul ăsta cu negocierea ca 80 de dolari? Când, cum? Fiindcă noi nu vrem să arătăm primitivi în chestia asta. Se votează şi o să râdă lumea de noi.”

Valeriu Stavinschi: „Cred, că aceasta nu e real. Fiindcă chiar două săptămâni, când au fost ruşii, clar ne-au spus, că ei doresc cu 80 de dolari pe mia de metri cubi. În acelaşi timp, ei ne propun nişte condiţii favorabile de plată la acest preţ, care l-au propus – 40-45 în cash, restul credit interguvernamental pe 10 ani. Dar noi când am încercat să micşorăm preţul măcar cu vreo 15-20, ne-au spus clar, că în viitor vor pune în Ucraina 120, de aceea Moldovei îi fac o favoare cu 80. Asta a fost explicaţia lor.”

Parlamentul nu a luat nici o decizie în legătură cu propunerile deputatului comunist Vasile Iov, proiectul său de lege a fost remis spre reexaminare în comisiile permanente.

Tot astăzi, Legislativul a anulat prima şi unica ordonanţă de urgenţă a Guvernului, prin care a fost introdusă obligativitatea inspecţiei mărfurilor înainte de importul lor în Republica Moldova. Astfel Parlamentul a dat curs solicitării de acum câteva zile a opt organizaţii ale oamenilor de afaceri. Ordonanţa, emisă în septembrie, stabilea că din 12 noiembrie curent toţi importatorii de mărfuri în Republica Moldova vor fi obligaţi să deţină certificate despre controlul cantităţii, calităţii, preţului, termenului de păstrare, codul mărfii şi altele, eliberate de compania elveţiană SGS. Aceasta a fost desemnată în urma unui tender internaţional. Taxa pentru serviciile acordate de SGS, de 0,96 la sută din valoarea mărfurilor importate, urma să fie achitată de către importatori. Obligativitatea inspecţiei mărfurilor înainte de expediţie este o rigoare, stabilită de către Organizaţia Mondială a Comerţului, la care Republica Moldova doreşte să adere. Potrivit Guvernului, această măsură era de natură să instituie un control riguros al importurilor, astfel încât să fie diminuată contrabanda.

Guvernul a reintrodus inspecţia mărfurilor înainte de expediţie prin ordonanţă de urgenţă, după ce aplicarea procedurii respective, introdusă în anul 1999, a fost anulată de Curtea Constituţională. Curtea considera că existenţa unei singure firme, care are dreptul să presteze servicii de inspecţie, contravine legislaţiei antimonopol. Aceeaşi opinie au exprimat-o astăzi mai mulţi deputaţi, care au spus, că inspectarea importurilor este funcţia organelor vamale şi nu poate fi cedată unei firme private din străinătate.

Reprezentanţii cercurilor de afaceri au adresat anterior o scrisoare de protest Parlamentului, Guvernului şi Preşedinţiei, în care relevau, că importatorii privaţi sunt forţaţi să achite un serviciu prestat Guvernului. Prezent astăzi la şedinţa Parlamentului, vicepremierul Valeriu Cosarciuc a declarat, că Executivul va elabora un proiect de lege privind inspecţia înainte de expediţie. În cazul în care Parlamentul va respinge proiectul, Republica Moldova va trebui să restituie companiei elveţiei SGS toate investiţiile efectuate pentru inspectarea importurilor moldovene. Această sumă nu este, deocamdată, cunoscută.

Din Chişinău, Alexandru Eftode, pentru Radio Europa Liberă.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG